З початку війни російська армія обстріляла майже 400 шкіл і дитсадків - Україна в ОБСЄ

З початку війни російська армія обстріляла майже 400 шкіл і дитсадків - Україна в ОБСЄ

Укрінформ
Російські військові обстріляли 548 навчальних закладів в Україні, зокрема 220 шкіл та 155 дитсадків.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк на засіданні Постійної ради ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

"Росія спричинила руйнування 548 навчальних закладів, серед них 220 шкіл, 155 дитсадків, 40 інших закладів, у тому числі реабілітаційні, спортивні, школи мистецтв, бібліотеки", - повідомив український посол.

За його словами, загалом російські війська вже знищили 3,5 тисячі інфраструктурних об'єктів в Україні.

Цимбалюк зазначив, що обстріли критичної інфраструктури України "викриває плани росії, які полягають у створенні гуманітарної кризи в Україні". Він навів дані ООН, згідно з якими за місяць близько 10 млн українців полишили свої домівки, рятуючись від російського вторгнення.

"Те, що росія планувала як кількаденну кампанію, виявилося найстрашнішою катастрофою в Європі з часів Другої світової війни. Кількість загиблих в агресивній війні росії є катастрофічною. Росія спалює цілі міста дощенту", - заявив дипломат.

Він поінформував, що у результаті російського вторгнення загинуло понад 120 українських дітей, ще понад 170 дістали поранення.

Очільник української місії в ОБСЄ також звернув увагу на те, що російські війська триматють в облозі міста Маріуполь, Чернігів, Харків, Ізюм та інші.

"Особливо жахлива ситуація в Маріуполі. На сьогодні в місті близько 100 тис. людей. У повній блокаді. Ні їжі, ні води, ні ліків. Під постійними обстрілами. Усі наші спроби організувати безпечні гуманітарні коридори для маріупольців зриваються російськими загарбниками. Два дні тому один із гуманітарних конвоїрів був просто захоплений російськими солдатами", - заявив Цимбалюк.

Він закликав міжнародні організації, зокрема ООН та ОБСЄ, долучитися до забезпечення роботи гуманітарних коридорів в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна Асамблея ООН на спеціальному надзвичайному засіданні, що проходило 23–24 березня, ухвалила резолюцію «Гуманітарні наслідки агресії проти України».

Документ констатує наявність тяжких гуманітарних наслідків воєнних дій рф проти України, включаючи облогу, обстріли та повітряні удари по густонаселених містах України, зокрема Маріуполю, а також напади на цивільних осіб, включаючи журналістів, цивільні об'єкти, зокрема школи та інші навчальні заклади, системи водопостачання та каналізації, медичні установи та їхні транспортні засоби й обладнання, викрадення місцевих посадовців, а також напади на дипломатичні установи та культурні об'єкти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-