Тихановська закликала білоруських військових здаватися в полон Україні

Тихановська закликала білоруських військових здаватися в полон Україні

Відео
Укрінформ
Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська опублікувала звернення до білоруських військовослужбовців у зв’язку з появою інформації про можливе вторгнення військ білорусі в Україну.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на звернення на Ютуб-каналі Тихановської.

Вона нагадала, що олександр лукашенко вже здійснив держзраду, надавши територію країни для російської агресії проти України. Пряме вторгнення білоруської армії в Україну стане ганебною плямою на стосунках з українським народом та ще більше ізолює білорусів від зовнішнього світу – аж до залізної завіси.

«Усі, хто віддасть наказ про вторгнення військ білорусі в Україну, незалежно від посади та військового звання, постануть перед трибуналом. Усі, хто виконає цей свідомо злочинний наказ, відповідатимуть перед законом», – нагадала Тихановська.

Водночас вона наголосила, що «військовослужбовці та будь-які посадові особи, які відмовилися виконувати злочинні накази, звільняються від відповідальності за невиконання таких наказів, оскільки право не виконувати явно злочинні накази гарантовано законом. При цьому «зафіксувати свою незгоду із наказом можна прямою дією – склавши зброю». Відповідно військовослужбовці, посадові особи та громадяни білорусі, які будь-якими доступними способами запобігли виконанню злочинних наказів, звільняються від відповідальності, так само, як і ті, хто покине поле бою або здадуться в Україні в полон.

«Наказ ввести війська в Україну – це не лише наказ відправити на вірну смерть військовослужбовців нашої країни, а й наказ усім нам, білорусам, відмовитись від незалежності та свого майбутнього», – резюмувала лідерка білоруської опозиції.

Як повідомляв Укрінформ, на початку березня Тихановська оприлюднила звернення до українців та Президента Володимира Зеленського, в якому висловила захоплення їхніми діями, єдністю, а також розповіла, що роблять опозиційно налаштовані білоруси, аби два народи завжди залишалися союзниками.

Один із лідерів молодіжного Народного фронту Білорусі, соратник Світлани Тихановської Франак Вячорка заявив, що в республіці діють партизани, які мають на меті не допустити вторгнення білоруських військ в Україну.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети потрапляють у житлові будинки. Вторгнення та обстріл міст України відбуваються також з території білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-