Після втрати сотень бійців «кадирівці» з України повернулися в Чечню — «Радіо Свобода»

Після втрати сотень бійців «кадирівці» з України повернулися в Чечню — «Радіо Свобода»

Укрінформ
За час перебування в Україні кадирівці російської армії втратили сотні бійців і 13 березня повернулися у Грозний.

Про це пише «Радіо Свобода» з посиланням на контррозвідників Служби безпеки України, передає Укрінформ.

Проросійські телеграм-канали 13 березня опублікували відео з військової наради в підвальному приміщенні за участі лідера Чечні Рамзана Кадирова — нібито на території України, за кілька кілометрів від Києва.

Контррозвідка СБУ каже, що Кадиров не перебував в Україні, а 13 березня — саме той день, коли угруповання «кадирівців» вивели з Київської області у білорусь і далі в Чечню.

«26 лютого на українську землю в районі гостомельського аеропорту при спробі десантної операції спробували зайти 450 "кадирівців". Не вийшло. Частина все ж змогла висадитися з одного з літаків і була обстріляна прямо на злітній смузі. Загальні втрати бійців Кадирова за період з 26 по 28 лютого склали декілька сотень бійців», — розповів «Радіо Свобода» співрозмовник в контррозвідці СБУ.

4 березня з білорусі через Чорнобильську зону прибув загін військ нацгвардії Чечні — близько 1200 людей. До його складу увійшли військові батальйону «Север» (командувач Магомед Тушаєв, загинув), «Юг» (Хусейн Межидов) та ОМОН «Ахмат-Грозный» (Анзор Бісаєв). Свій табір «кадирівці» облаштували у лісі під Бородянкою. Як стверджують в СБУ, однієї ночі в таборі було підірвано боєкомплект, частина бійців загинули.

«З того часу вони почали діяти обережніше і розбилися на декілька груп. Та участі безпосередньо у боях не брали, а займалися лише тим, що "кошмарили" місцеве населення в районі Бородянки, Бабинців, Катюжанки і аж до Лютіжа. Паралельно знімаючи різноманітні відео для соцмереж», — кажуть в контррозвідці СБУ.

За повідомленням уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, «кадирівці» зокрема захопили психоневрологічний інтернат у Бородянці в Київській області, де на той момент перебували 600 людей.

«Ми бачимо, що вони присутні на території України від початку конфлікту, проте їхньої участі в боях ми в результаті жодного разу не побачили. Як ми їх називаємо, це такі «PR-війська». Тобто вони можуть робити багато відео, багато фотографій, зроблених гарно, як вони ходять з автоматами, «зачищають» будинки, як вони нібито роздають гуманітарну допомогу та нібито дбають про мирне населення. Але це – вся їхня діяльність, яку ми весь час бачили», розповів телеканалу «Настоящее время» засновник розслідувальної групи Conflict Intelligence Team Руслан Левієв.

Зрештою, за даними контррозвідки СБУ, 13 березня «кадирівців» вивели з території Київської області через Білорусь і далі повітряним транспортом до Чечні. Водночас Рамзан Кадиров днями заявив, що відправляє в Україну ще тисячу своїх бійців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-