Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Скільки коштує позаблоковість і нейтральність (на прикладі Швейцарії)

Скільки коштує позаблоковість і нейтральність (на прикладі Швейцарії)

Укрінформ
Числьність - 140+ тис. особового складу. Резервістів чоловіків - 1’852’580 і жінок 1’807’667. Служать (є придатними до служби) УСІ чоловіки від 18 до 33 років. Жінки – за бажанням.

Щорічний призов 40 тис. і 60% проходять медкомісію та зараховуються до лав війська, решта – громадянська оборона. Військові частини «кадровані» - небагато солдат, багато кадрових офіцерів і сержантів (унтер-офіцерів). Це дозволяє тримати навчений керівний склад і швидко отримати солдатський.

На випадок війни Швейцарія за добу (!) розгортає військо в 350 тис. (за іншими джерелами – в 650 тис.). За дві доби – в 1 мільйон 700 тис. Легенда? На практиці ще перевіряти не довелось, але… 1 700 навчених і озброєних за дві доби у країні, де населення 8 мільйонів…

Солдат викликається на 90 днів - Rekrutenschule - Ecole de recrue. Після того боєць отримує особисту зброю, (раніше давали, зараз, ніби, набої на опорних точках) два магазини набоїв, сухпай, три комплекти однострою на усі пори року, бронік, каску. Із цим усім солдат вертається додому.

До 32 років боєць в статусі «аусцуг», до 42 – «ландвер», до 50 – «ландштурм». Рядовий аусцуг за 10 років проходить у своїй частині 8-9 зборів по три тижні кожен. Ландвер – три рази по два тижні. Ландштурм – 1 раз на два тижні. Як виповнюєтья 51 рік – офіційне звільнення з війська - здаєш автомат і усі причандали, отримуєш рушницю і мобілізаційне зобов’язання прибути на випадок війни згідно інструкцій. За приблизними підрахунками, лише армійської зброї на руках у населення близько півтора мільйони стволів. Ну і пістолетів – під 2 млн.

Стрільба є національним видом спорту (як і гірські лижі).

Після військової реформи збройні сили Швейцарії, це 4 територіальних командування і 8 загальновійськових бригад: 1 та 11 танкові, 2, 5 та 7 піхотні і 9 , 10 та 12 гірські. Типова танкова бригада – три батальйони танкові, по одному піхотному, інженерному, розвідувальному, управління, підтримки та артдивізіон. Найбільший танкодром Європи – в Швейцарії. Йому 40 років і він добіса нафарширований сучасним устаткуванням. Авіація – 83 бойових літаки і 20 транспортних + 45 гелікоптерів.

Не лише загальний військовий обов’язок і регулярні тренування усіх чоловіків є підставою для нейтрального спокою Швейцарії. Є ще ландшафт. Гори напаковані тунелями, протиядерними укриттями, складами зброї, ракетними і артилерійськими позиціями. Країна забезпечена бомбосховищами – власники багатоквартирних будинків зобов'язані передбачати в нових будинках бомбосховища і облаштовувати їх. Станом на 2006 рік країна мала 300 тисяч ядерних (!) прихистиків в будинках, офісах чи лікарнях. Це на 7.5 мільйонів місць. Плюс 5100 громадських бомбосховищ на 1 мільйон 100 місць. Тобто, за потреби УСЯ країна може заховатися. Щорічні видатки на будівництво, утримання, знищення сховищ станом на 2006 рік складали 167 млн. франків. Загальна вартість сховищ – майже 12 мільярдів франків. Кожна родина, котра не має власного бомбосховища, сплачує невеликий податок на утримання громадського.

Уся інфраструктура країни побудована так, що може бути використана із оборонними цілями: тунелі і мости мають пастки для танків. У випадку атаки сили оборони можуть вивести з ладу від 3 до 6 тисяч точок транспортного сполучення. Залізничні мости у випадку підривів передбачено падатимуть на автомобільні дороги, блокуючи їх. В Альпах передбачено приховані бази для сил опору і звільнення. Існують підземні (!) авіабази із усіма запасами, що необхідні для їх активного використання.

Збройні сили Швейцарії є другими в світі у співвідношенню до кількості населення. Самі швейцарці кажуть: «ви мусите мати сильну оборону для того, щоб бути нейтральними. Щільність нашого населення (!) і наш ландшафт (!) роблять озброєний нейтралітет реальним». Саме ландшафт дозволяє країні сповідувати таку безпекову філософію – 3\4 країни, це природна фортеця. Якби країна була більш рівнинна, вартість її оборони була б на порядок більшою.

Така філософія збройних сил і оборони має глибоке історичне коріння – вона спирається на ментальність нації горців.

А ще Швейцарію захищає… знання фінансового стану світу. В разі агресії в бік країни-банку, вона отримає заступництво практично усіх сильних світу цього.

А тепер давайте масштабуємо все вище згадане на відстані, ландшафт, кількість і ментальність України. Якщо Швейцарія для гірської місцевості зможе мобілізувати до 1 мільйона 700 тис війська … це десь 20 % від кількості населення? Виходить Україна мусить протягом двох діб розгорнути в озброєному вигляді… 8-9 мійльонів? І при цьому, якщо військо Швейцарії, без мобілізації це 140-150 тис., тобто десь 2% від населення країни (8 млн.), то для українських 40 млн. 2% буде… 800 тис? Тобто, щоб забезпечити збройну нейтральність Україна зобов’язана мати вишколених і укомплектованих 800 тис. ЗСУ, котрі можуть оперативно доповнюватися резервістами і теробороною до 9 мільйонів озброєного і навченого особового складу? І це без правки на ландшафт – в горах вести оборону просто, а в степу? І якими мають бути ППО, ПС, бронетанкові, гірські, єгерські, піхотні штурмові і спеціальні сили тоді? Скільки будуть коштувати ТАКІ ЗСУ для захисту позаблокової і нейтральної країни? Хоч хтось це в ОПі рахував чи піпл хаває і деталізація не важлива?

Віталій Гайдукевич

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-