У МВС заявляють про свідомий розстріл українців військами рф

У МВС заявляють про свідомий розстріл українців військами рф

Укрінформ
Команди керівників загарбників на відкриття вогню по мирних жителях є абсолютно чіткими.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час брифінгу заявив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

«​Абсолютно чітко і очевидно ми фіксуємо свідомий розстріл громадян України російськими військами. Абсолютно чітко є команди керівників на відкриття вогню по мирних жителях, є кілька таких фактів наразі. Абсолютно чітко звучить наказ (у загарбників – ред.) на фактично мародерство, вчинення крадіжок з приватних будинків, магазинів, банкоматів і банків, які знаходяться на окупованих територіях», - сказав Монастирський.

За його словами, все це фіксується органами Нацполіції, у тому числі це підтверджується фактами прослуховування телефонів загарбників, частину з яких МВС викладає у відкритий доступ.

Окремо він зазначив, що нині однією з основних проблем під час евакуації стали факти розстрілу мирних громадян у так званих «зелених коридорах».

«На жаль, все частіше і частіше ми фіксуємо такі обстріли. Відомим став нещодавній розстріл родини Перебийніс в Ірпені – сім’я загинула від міни, коли вони майже добралися вже до пункту евакуації, де чекали рятувальники. Загинули дружина Тетяна і двоє дітей: 9-річна Аліса і хлопчик Микита. Сім'я виїхала свого часу з Донецька, і, власне, чоловік був там», - поінформував очільник МВС.

Він також уточнив, що кілька днів тому під час евакуації із захопленого Демидова, що на Київщині, трагічно загинув поліцейський, старший сержант Олексій Пономаренко.

«Окупанти відкрили вогонь у бік мирного населення, яке супроводжувала група правоохоронців. Олексій загинув, його колега був поранений. Це щодо свідчень відкриття вогню по мирним жителям. Окрім того, ми маємо кілька співробітників ДСНС, яких було викрадено також на Київщині, про долю їх наразі невідомо», - заявив міністр.

У МВС, за словами Монастирського, розуміють, що ці рятувальники, ймовірно, перебувають у полоні.

«Саме вони (рятувальники - ред.) завжди йдуть попереду колони, першими, і саме вони фіксують ті злочини, які бачать», - поінформував очільник МВС.

Принагідно він згадав історію про загибель 13 березня в Ірпені американського журналіста Брента Рено.

«Наразі ми вирішуємо питання про евакуацію тіла загиблого журналіста на кордон із Польщею, для того щоб він був доставлений далі на батьківщину», - сказав Монастирський.

За його словами, правоохоронці, на жаль, можуть фіксувати не всі смерті на захоплених територіях.

«Наведу як приклад місто Бучу: 57 тіл мирних жителів з Бучі і Ірпеня знаходилися у морзі однієї з ірпінських лікарень, проте окупанти, захопивши лікарню, наказали негайно вивезти з неї тіла загиблих, і вони всі були поховані у колективній братській могилі біля храму в центрі міста. Деякі з них так і не були ідентифіковані», - поінформував він.

Окрім того, зазначив міністр, 11 березня під час спроби евакуації з села Перемога, за погодженим «зеленим коридором» загарбники розстріляли колону мирних жителів, яка складалася виключно з жінок і дітей. «Результат цього звірячого вчинку – семеро загиблих, з них одна дитина», - заявив він.

Монастирський зазначив, що випадки, коли розстрілюють колони під білим прапором, на жаль, є надзвичайно поширені.

Як повідомляв Укрінформ, президент рф володимир путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення.

Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Країна дає відсіч російським загарбникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-