Битва за Україну. День дев’ятнадцятий. Випуск 3

Битва за Україну. День дев’ятнадцятий. Випуск 3

Укрінформ
Нарешті за стільки днів з Маріуполя виїхали більше як 160 приватних авто

Проте колона з гумвантажем та автобусами для евакуації ще не доїхала до Маріуполя. Віримо в перемогу і в наші ЗСУ.

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві на 21 годину 14 березня по рубриках.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

20:28 У Чернігівській області українські військові знищили командний пункт російських загарбників разом із великою кількістю живої сили й техніки ворога - Оперативне командування "Північ".

20:21 На Вінниччині виявили збиту ворожу ракету Х-101 - Сергій Борзов, голова Вінницької ОВА

20:02 Полонені російські строковики заявили, що їх обдурили: Ми вдерлися в Україну, як фашисти

19:59 Генштаб: Не маючи успіхів, ворог продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів авіацією, знищуючи об’єкти військової та цивільної інфраструктури, також російські війська посилили охорону українсько-білоруського кордону підрозділами ЗС республіки білорусь.

19:44 Від ракетного удару по телевежі біля Рівного загинули дев'ятеро людей - Віталій Коваль, голова Рівненської військової адміністрації

19:42 Керівник товариства мисливців і рибалок в селищі Ріпки Чернігівської області знищив російських агресорів, які увірвались до нього в помешкання - Давид Сакварелідзе, колишній заступник генерального прокурора України.

19:25 Надсилати дані про ворога у чат-бот СБУ тепер можна без інтернету

19:11 ЗСУ відбили спробу російських військ прорвати оборону на Донецькому напрямку - оперативно-тактичне угруповання «Схід»

19:08 Російські загарбники цілеспрямовано знищують сільськогосподарську техніку - розвідка

18:49 Російські загарбники в смс-повідомленні запропонували міському голові Миколаєва обговорити умови здачі міста, щоб, мовляв, «не доводити до гуманітарної катастрофи» - Олександр Сєнкевич, міський голова.

18:05 МВС: Зараз в оточенні російських військ знаходиться лише місто Маріуполь на Донеччині.

17:53 У Міністерстві оборони закликають громадян України не розголошувати інформацію, що може призвести до обізнаності ворога про дії українських військ.

17:36 У Маріуполі за добу бійці окремого загону спеціального призначення Національної гвардії України знищили бронеавтомобіль підвищеної захищеності "Тайфун", 4 БТРи, 2 ББМ "Рись", а також багато ворожої піхоти, у тому числі 17 спецпризначенців гру росії.

16:24 Голова Київської міської військової адміністрації генерал Микола Жирнов запевнив, що Київ не в облозі, оточення міста немає і не буде.

15:26 Траса з Миколаєва до Нової Одеси - під контролем ЗСУ

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

20:40 МВС України проаналізувало відео, яке виклав в мережу Рамзан Кадиров, і дійшло висновку, що кадирівці планували взяти мешканців дитячого будинку на Київщині у заручники, а потім шантажувати Україну та весь світ - Вадим Денисенко, радник міністра МВС.

20:21 З обстріляних росіянами Вугледара та Авдіївки евакуйовано 148 мирних мешканців - МВС.

20:11 Декілька гуманітарних коридорів (в Броварського напрямку, на Сумщині, Харківщині) 14 березня не відкрилися через порушення домовленостей російськими військовими, але робота триває - Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр ‒ міністр МінТОТ.

20:03 Російські військові формування досі не пропустили гуманітарну колону до міста Маріуполя Донецької області - Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП.

18:48 Перша леді України Олена Зеленська закликала Міжнародний комітет Червоного Хреста, Організацію Об’єднаних Націй та Організацію з безпеки і співробітництва в Європі розпочати роботу з організації гуманітарних коридорів в Україні.

17:27 Колона з гумвантажем та автобусами для евакуації ще не доїхала до Маріуполя – Верещук, віцепрем’єр-міністр-міністрМінТОТ

15:51 На Сумщині російські військові обстріляли з артилерії будинки мирних жителів у смт Низи, кількість загиблих та постраждалих уточнюється - Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

19:24 Місто Ізюм Харківської області наразі без світла, води та тепла, його жителі не виходять із підвалів, сам населений пункт унаслідок постійних обстрілів майже знищено – Людмила Денісова, Уповноважена ВРУ з прав людини.

18:55 На Луганщині агресор обстрілює міста, інфраструктура та комунікації ремонту не підлягають – Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

15:46 З міст Сєвєродонецька, Лисичанська, Кремінної, Рубіжного, Гірського та Попасної евакуювали понад 1600 мешканців – Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

15:17 З Немішаєвого та Дмитрівки, що у Київській області, до Білогородки прибули 24 евакуаційних автобусів - Кирило Тимошенко, заступник керівника ОПУ

18:42 В Україні під час виконання редакційного завдання поранили британського журналіста, зараз він у лікарні з осколковим пораненням ніг - Ірина Венедіктова, генеральний прокурор України.

18:17 У Харкові внаслідок ворожих обстрілів зруйновано близько 600 житлових будинків, 50 шкіл, медичні заклади – Харківська міська рада.

15:13 Із Маріуполя по дорозі до міста Бердянськ вдалося виїхати більш як 160 приватним авто – міська рада.

15:09 Частина Луганщини втратила мобільний зв‘язок через навмисне втручання у цю сферу російських загарбників - Сергій Гайдай, Луганської ОВА.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

20:32 В Україні працює штаб, який збирає дані про пошкоджені об‘єкти інфраструктури задля їх відновлення після перемоги Української держави у війні з російською федерацією -

Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП.

20:32 Голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус подякував гравцю збірної України з футболу Андрію Ярмоленку за допомогу  розвідникам ЗСУ.

19:51 Державний комітет телебачення і радіомовлення заборонив ввозити і розповсюджувати всю видавничу продукцію з території держави-агресора.

19:26 В Україні на період воєнного стану запроваджено безвізовий режим для іноземців, які прибувають на територію держави на запрошення Кабінету Міністрів для надання гуманітарної допомоги населенню.

18:39 Міський голова Покровська Руслан Требушкін: «Сьогодні з'явилася інформація, що з міста Красноармійськ (тепер це місто Покровськ) було відправлено ракету до Донецька та загинули люди. Як керівник громади, як мер міста офіційно заявляю, що жодних ракет із території нашого міста не відправлялось. Ця інформація є неправдивою. У нас немає такого озброєння»

16:40 Дрогобицький театр перетворився на кулінарний цех, у якому актори готують їжу для військових

16:29 Президент України Володимир Зеленський у середу, 16 березня, виступить у відеоформаті перед обома палатами Конгресу США.

16:15 У Міністерстві цифрової трансформації порадили українцям не перевантажувати мобільні мережі, щоб залишатися постійно на зв’язку.

16:11Міністерство охорони здоров’я підготувало інформаційну пам'ятку про те, як уникнути поширення інфекційних хвороб у місцях перебування переселенців та біженців (пам’ятка за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3429453-ak-zahistitisa-vid-infekcijnih-hvorob-u-pritulkah-dla-bizenciv-i-pereselenciv-poradi-moz.html).

16:10 У черговому раунді перемовин між Україною та російською федерацією взято технічну паузу до вівторка, 15 березня – Михайло Подоляк, радник керівника ОП.

15:59 Життя під землею: як кияни у метро стали співмешканцями (фото за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3429389-zitta-pid-zemleu-ak-pasaziri-metro-stali-spivmeskancami.html)

15:58 Експерша «ракетка» України Сергій Стаховський: «Не міг уявити, що буду патрулювати вулиці з автоматом у руках»

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

ЄС виділить Україні 1,2 мільярда євро макрофінансової допомоги та 500 мільйонів – гуманітарної - Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії

Зниження ВВП України внаслідок агресивної війни, яку розв’язала проти неї російська федерація, може сягнути позначки «мінус» 10% у 2022 році, однак ці прогнози залежать від розвитку ситуації в Україні - звіт МВФ по Україні

Половина потужностей відновлюваної енергетики України знаходиться під загрозою знищення через війну, розв'язану російською федерацією - Українська асоціація відновлюваної енергетики.

На Львівщині стартувала весняна сівба, аграрії роблять усе можливе, щоб повною мірою забезпечити населення продовольством.

Міністр фінансів Сергій Марченко: Ми зафіксували курс гривні, він стабільний. Думаю, ми його збережемо.

Кабінет міністрів запровадив додаткову фінансову підтримку для малих та середніх аграрних виробників. Кредитна підтримка надаватиметься виключно малим та середнім аграрним виробникам з оборотом не більше 20 мільйонів євро в рік, що є еквівалентом підприємства, яке оброблює до 10 000 га.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики напрацював законопроєкт щодо підтримки громадян та бізнесу в період воєнного стану на території України - Данило Гетманцев, голова комітету ВРУ з питань фінансів

Україна внаслідок військового нападу з боку Росії може втратити до 500 млрд доларів. У деяких містах повністю зупинилася активність бізнесу, крім того, загарбники заблокували морський транзит, авіаперевезення, руйнують інфраструктуру – Сергій Марченко, міністр фінансів.

Нацкомісія з цінних паперів дозволила емітентам опублікувати звіти після воєнного стану

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Україна отримала понад 50 тисяч тонн гумдопомоги з-за кордону – ОП

Генсек ООН оголосив про виділення Україні $40 мільйонів

Муніципалітети Словенії передали українським громадам гуманітарну допомогу. Діалог між громадами двох країн допомогла налагодити Програма "U-LEAD з Європою".

На Закарпаття привезли гуманітарний вантаж від італійського ФК "Ювентус"

Міністр транспорту Великої Британії Грант Шаппс заявив, що готовий запропонувати свій будинок як місце для розміщення українських біженців.

Українці з різних еміратів ОАЕ – від Рас-аль-Хейми до Абу-Дабі, а також ті, хто не змогли вилетіти до України та знайшли тут прихисток, – зібралися в Дубаї на VІІ Громадські

ЮНІСЕФ разом із Міністерством освіти і науки запустили онлайн-дитсадок НУМО з відеозаняттями для дітей віком від 3 до 6 років.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль виступив на екстреній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи і закликав негайно виключити росію зі складу РЄ.

Росія і Білорусь усунуті від міжнародних змагань з дзюдо - Міжнародна федерація дзюдо

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн проінформувала Президента України Володимира Зеленського про четвертий пакет санкцій, який може бути ухвалений Радою ЄС вже сьогодні за письмовою процедурою.

Вже до кінця березня Єврокомісія має представити пропозиції із забезпечення енергетичної безпеки ЄС протягом наступного зимового періоду, а до кінця травня – деталізований план поетапного позбавлення Євросоюзу залежності від імпорту російських енергоносіїв.

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Білий дім розглядає можливість поїздки президента США Джо Байдена до Європи впродовж найближчих тижнів, під час якої обговорюватиметься ситуація в Україні - ЗМІ.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган  обіцяє докласти зусиль для припинення вогню в Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба попросив главу МЗС Ірану передати москві: росія повинна припинити бомбардування мирних жителів, дотримуватися режиму припинення вогню і вийти з України.

Напад росії на Україну спровокував масштабну кризу європейської безпеки, для врегулювання якої країни ЄС мають збільшити свої оборонні бюджети - Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

Канцлер ФРН Олаф Шольц: Треба зробити все можливе, щоб змусити росію припинити криваву війну проти України. В кремлі мають добре розуміти, що з кожним днем рф усе далі віддаляється від цивілізованого світу.

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збіґнев Рау охарактеризував дії росії в Україні як акт державного тероризму.

Парламент Естонської Республіки ухвалив заклиу до країн-членів Організації Об‘єднаних Націй про закриття неба над Україною.

Прем’єрка Литви Інгріда Шимоніте: Україна як ніхто інший заслужила на членство в ЄС. Жодна з країн не заплатила таку високу ціну за приналежність до європейської спільноти.

Глави урядів України, Республіки Польща та Литовської Республіки ухвалили спільну декларацію, в якій засудили безпрецедентне, жорстоке, неспровоковане військове вторгнення Росії в Україну.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ.

У російському місті Бєлгород діє військовий табір білгородської військової комендатури, де утримують російських військовослужбовців, які відмовляються від участі в бойових діях - Міноборони.

російська федерація планує запровадити заборону на експорт пшениці, жита, меслини (суміш пшениці й жита), ячменю та кукурудзи.

прем'єр-міністр білорусі роман головченко просить рф прискорити реалізацію заходів підтримки білоруської економіки у зв'язку з розширенням санкцій Заходу проти Мінська.

путін підписав закон "Про заходи підтримки цивільної авіації", яким фактично конфіскує сотні іноземних літаків, що належать лізинговим компаніям.

Європейські банки почали відключати російські відділення від своїх систем через небезпеку кібератак. Таке рішення ухвалили Commerzbank і Deutsche Bank, які раніше оголосили про вихід з країни.

російська державна нафтова компанія "Зарубежнефть" сьогодні не змогла продати свою нафту. Ніхто не захотів її купувати, на тендер не зареєструвалась жодна компанія-покупець.

Перед цим проблеми із продажем нафти були й у компанії “Роснефть”.

В Амстердамі представники духовенства прийняли одноголосне рішення про розрив із московським патріархатом. Офіційна заява опублікована на сайті російської православної парафії Святого Миколая Мирлікійського в Амстердамі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-