Битва за Україну. День дев’ятнадцятий. Випуск 2

Битва за Україну. День дев’ятнадцятий. Випуск 2

Укрінформ
Невдовзі російські військові планують підірвати боєприпаси на майданчику захопленої Запорізької атомної електростанції

А через виснаження персонал ЧАЕС не може якісно обслуговувати станцію. Крім того, електролінію, яка живить ЧАЕС та місто Славутич, знову пошкоджено окупантами після того, як ремонтна бригада "Укренерго" відремонтувала її.

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві на 15 годину 14 березня по рубриках.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

14:33 Президент Зеленський відзначив державними нагородами майже 250 українських військовослужбовців, 26 із них – посмертно.

13:55 Служба безпеки України оприлюднила аудіозапис перехопленої розмови російських загарбників про пияцтво і дезертирство.

13:39 Протиповітряні сили ЗСУ від початку війни вже знищили 77 літаків, 90 гелікоптерів російських загарбників - Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ.

13:01 Головне управління розвідки Міноборони оприлюднило список пілотів російського авіаційного полку з м. Саки та пообіцяло покарання за кожен злочин, скоєний на українській землі і в українському небі.

12:41 У військовому контингенті рф виявлена присутність фахівців-хіміків, що може свідчити про підготовку хімічної атаки проти України - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

11:12 Найбільш небезпечними напрямками на Київщині залишаються Житомирська траса, Буча - Ірпінь - Гостомель, Макарів та північ Вишгородського району - Олексій Кулеба, голова Київської ОВА.

10:19 У районі Одеси зберігається ризик висадки морського десанту ворога – ОВА

10:18 Генштаб: Бойові втрати російських військ з 24 лютого по 14 березня орієнтовно становлять понад 12 000 осіб, танків ‒ 389, бойових броньованих машин ‒ 1249, артилерійських систем – 150, РСЗВ - 64, засобів ППО - 34, літаків – 77, гелікоптерів – 90, автомобільної техніки - 617, кораблів /катерів - 3, цистерн з ПММ - 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 8.

09:16 Миколаївщину знову обстріляли російські війська, є проблеми зі зв'язком – Віталій Кім, голова ОВА.

08:50 Українська ППО за добу знищила чотири літаки, три вертольоти та БПЛА загарбників

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

14:37 Будівлі Чернігівського апеляційного суду та Господарського суду Чернігівської області постраждали внаслідок атак російського агресора – Верховний суд України.

14:19 Голова Луганської ОВА Гайдай: На Луганщині 10 тонн продуктів харчів доставлено у Лисичанськ, ще 10 тонн прямують до Попасної.

13:59 Російські вояки переслідують священників ПЦУ, троє капеланів загинули – Епіфаній

13:46 У Чернігові 14 березня після влучання авіабомби російського агресора у водопровідну насосну станцію відсутнє централізоване водопостачання - "Асоціація Укрводоканалекологія".

13:44 Внаслідок обстрілу російськими військами у Чернігівській області села Олишівка пошкоджено Олишківське підземле сховище газу (ПГС) - НАК "Нафтогаз України"

13:43 За інформацією НАЕК "Енергоатом", невдовзі російські військові планують підірвати боєприпаси на майданчику захопленої Запорізької атомної електростанції.

13:36 ДБР ініціює оголошення в міжнародний розшук пропагандиста кремля Володимира Соловйова.

13:29 На Луганщині евакуаційна колона з 400 людьми виїхала з Сєвєродонецька - Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП.

13:20 В Україні майже 150 тисяч людей скористалися гуманітарним коридором і зараз в безпечному місці – Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр-міністр МінТОТ.

13:03 Через виснаження персонал ЧАЕС не може якісно обслуговувати станцію - Міненерго

12:54 На Луганщині активісти БФ «Восток SOS» евакуювали близько 200 жителів з міста Рубіжне, яке перебуває під постійними обстрілами російських загарбників – Володимир Гайдай, голова Луганської ОВА.

12:50 У селі Комарівка на Київщині внаслідок авіаудару зруйновані два будинки і крамниця – Олексій Кулеба, голова Київської ОВА.

12:38 У Дергачах на Харківщині російський снаряд влучив у приватний житловий будинок, вибухом убило дівчинку 2007 року народження - Сергій Болвінов, начальник слідчого управління поліції Харківської області.

12:36 У Києві уламки ракети впали на Куренівці - одна людина загинула, шестеро поранених – Віталій Кличко, мер Києва.

12:34 Загарбники знову пошкодили лінію живлення ЧАЕС - Укренерго

12:30 На Херсонщині тривають мітинги проти російських загарбників — людей не лякають постріли

12:00 Російські війська завдали ракетного удару по телевізійному та радіоретранслятору в селі Винарівка Ставищенської територіальної громади на Київщині - Олексій Кулеба, голова Київської ОВА.

11:39 З-під завалів зруйнованої ворожим бомбардуванням телевежі у Рівному вже визволено декількох людей, вони живі, в нормальному стані - Віталій Коваль, голова Рівненської ОВА.

11:18 Народний депутат Сергій Козир попередив, що інформація про «зелений коридор» на Херсонщині 14 березня – фейк

11:11 У Києві внаслідок влучання снаряда у багатоповерхівку в Оболонському районі загинула одна людина, загибель другої людини наразі не підтверджена, троє у лікарні - Світлана Водолага, керівник пресслужби ГУ ДСНС у м. Києві.

11:02 Внаслідок обстрілів частина Миколаєва залишилася без води - Миколаївводоканал

10:55 У Херсоні невстановлені особи підпалили будинок секретаря Херсонської міської ради Галини Лугової.

10:37 На Донеччині місто Краматорськ зазнало ракетного удару з боку російського агресора, внаслідок чого, за попередньою інформацією, є дві жертви - Олександр Гончаренко,  Краматорський міський голова.

10:16 У понеділок, 14 березня, планується організувати роботу 10 гуманітарних коридорів для евакуації людей - Кирило Тимошенко, керівника Офісу Президента.

09:58 Росіяни авіаударом зруйнували Чернігівський політехнічний університет - В'ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОДА

09:57 У Бердянську загарбники арештували та вивезли священника ПЦУ у невідомому напрямку

09:54 Російські війська вбили в Україні 90 дітей - Офіс генерального прокурора.

09:48 Російські війська розбомбили міст в районі Кам'янського, транспортне сполучення між Енергодаром та Запоріжжям втрачено – Енергоатом

09:47 Повітряні тривоги майже в усіх областях - зведення за ніч та ранок за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3429101-povitrani-trivogi-majze-v-usih-oblastah-zvedenna-za-nic-ta-ranok.html.

09:43 Агресор продовжує обстріли Авдіївки з «Точок-У» та реактивних систем залпового вогню - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

09:05 Військовий безпілотник, що розбився у Хорватії, містив вибухівку - Маріо Баножич, міністр оборони Хорватії.

08:43 На Рівненщині через авіаудар не працює теле- та радіомовлення – Віталій Коваль, голова Рівненської ОВА

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

13:57 Міністерство культури та інформаційної політики України, Асоціація інноваційної та цифрової освіти і компанія Totonis запустили міжнародну платформу #МояВійна (www.mywar.in.ua). З її допомогою кожен українець, як свідок жорстокої війни російської федерації проти України, може описати свою історію, викласти реальні факти та особисті переживання.

12:31 Радник керівника ОП Михайло Подоляк – про черговий раунд переговорів з рф: Комунікація важко, але йде

12:28 Якщо знадобиться, я візьму зброю – Віталій Кличко, мер Києва.

12:21 Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко констатував, що наразі немає результатів від переговорів щодо звільнення українських заручників.

11:25 Радник керівника ОП Михайло Подоляк: На переговорах з російською федерацією українська сторона дотримується незмінних позицій щодо миру, припинення вогню, негайного відведення військ і гарантії безпеки.

11:22 ​Сьогодні у 13 областях України після вимушених канікул відновився освітній процес.

10:59 КМДА: Наземний громадський транспорт Києва в умовах воєнного стану із 14 березня працює із 08:00 до 19:00 в обмеженому складі на тих маршрутах, де можливо забезпечити перевезення.

10:40 Невідкладна стоматологічна допомога хворим із гострим зубним болем у столиці надається безвідмовно і безоплатно щоденно з 10:00 до 16:00.

10:26 Всі чотири АЕС України продовжують стабільно працювати – Енергоатом

10:15 У Києві інфраструктура працює у штатному режимі - КМДА

10:06 Новина на сайті Житомирської облради про нібито наступ ворога є фейком – поліція

09:44 У Києві організовано надання цілодобової медико-психологічної допомоги населенню

09:31 Колишній захисник збірної України, «Шахтаря» та «Зеніту» Ярослав Ракицький:  «Неможливо мовчати. Просто боляче за Батьківщину, за Україну. Гинуть мирні українці від російських солдатів. Нас не треба звільняти. Залиште нас і нашу Україну».

09:24 На Чернігівщині 226 населених пунктів залишаються без світла - В'ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОВА

09:22 Персональні дані українців у безпеці — Михайло Федоров,  віцепрем'єр-міністр - міністр Мінцифри.

09:14 Мінцифри розробляє послугу подачі сповіщення про пошкодження нерухомості через війну в "Дії"

08:59 У Києві метрополітен продовжує роботу у режимі перевезень.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Президент Володимир Зеленський заявив, що доручив Кабінету міністрів низку завдань для відновлення економіки. Так, для малого та середнього бізнесу планують послабити податки та прибрати ті складнощі, які тиснуть на нього.

На відбудову України мають піти заморожені за кордоном активи росії -  Матеуш Моравецький, глава польського уряду

Цьогоріч аграрії Львівської області хочуть збільшити посівну площу до 707 тисяч гектарів - це на понад тисячу більше, ніж минулого року - Максим Козицький, голова Львівської ОВА

Близько 60 підприємців прийняли рішення про перенесення своїх виробництв на Закарпаття - Василь Іванчо, заступник голови ОВА.

Агропідприємства Хмельниччини для раннього посіву навесні забезпечені на 80%. Насаперед, йдеться про пальне, добрива та насіння - Сергій Гамалій, голова ОВА.

Володимир Зеленський: «Слід оновити і фінансові правила. Щоб люди відчували, що можна виявляти пружність. Відчували, що всі гроші та цінності будуть збережені. І що можна не боятися втратити будь-що, бо держава Україна гарантує кожному безпеку активам та накопиченням. Кабінет міністрів уже працює над тим, як оформити це нормативно. День-два – будуть деталі».

"Укрпошта" виплатила 52% (5.5 млрд. грн) пенсій станом на 13 березня, доставка проводиться у всіх областях

На підтримку армії та гуманітарну допомогу зібрали понад 11,8 мільярда - Нацбанк

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Голова юридичної комісії латвійського Сейму, керівник фракції консерваторів Юріс Юрашс подав до парламентської канцелярії заяву про складення депутатського мандату, оскільки він вирішив стати добровольцем, щоб захищати Україну.

Міністр МЗС Дмитро Кулеба: Німеччина несе чималу частку відповідальності за нарощування військової потужності росії, тому тепер зобов’язанням Берліна є допомогти Україні подолати ворога.

Європейський культурний фонд, Данський фонд мистецтв, Румунський культурний фонд, Національний культурний фонд Болгарії засуджують збройну агресію російської федерації та висловлюють свою солідарність з Україною.

Велика Британія відправить в Україну більш як 500 мобільних генераторів задля забезпечення електроенергією українських лікарень, сховищ та станцій очищення води.

Президент Світового конґресу українців Павло Ґрод та делегація СКУ у неділю, 13 березня, зустрілися у Варшаві з послом України в Польщі Андрієм Дещицею для обговорення поточної ситуації з біженцями.

Нідерланди та Австралія почали новий судовий процес проти рф у Міжнародній організації цивільної авіації (ICAO) через збиття літака рейсу МН17.

У Португалії українці почали збір підписів за прискорення вступу України в ЄС

Ізраїль прийматиме родичів українців, які вже перебувають у країні – Андрій Єрмак, керівник ОП.

У столиці Фінляндії тисячі людей вийшли на нову мирну демонстрацію на підтримку України #mothersforpeace.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: Допомога Україні у війні з росією шляхом застосування жорсткіших санкцій проти рф та постачання необхідних озброєнь відверне більшу війну.

Звернення рф до Китаю по допомогу у війні з Україною є виявом слабкості кремля – Павло Клімкін, екс-міністр МЗС

У МЗС після обстрілу Києва знову закликали негайно запровадити найсуворіші санкції проти путінської росії та надати необхідні ресурси для захисту повітряного простору.

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає аморальною роботу на російському ринку західних компаній і заявив про потребу спонукати їх до цього рішення. Перелік компаній:

торговельні мережі Leroy Merlin, Metro, Auchan, Spar, автотовари Pirelli та Bridgestone Tires, готелі Accor та  Intercontinental. В сфері машинобудування це OTIS Worldwide, Honeywell, Mohawk Industries, Arconic. Косметика та супутні товари Oriflame, Kimberly-Clark, Koti, Ecco, Salvatore Ferragamo. Тютюнова продукція  Philip Morris. Харчова промисловість та ресторани Papa John's і Kellogg. Медицина: Bayer. Банки Raiffeisen, OTP Bank, City Group, Société Générale, UniCredit, Intensa Sanpaolo.

Засновник компанії SpaceX Ілон Маск викликав президента рф володимира путіна на поєдинок за Україну.

У Страсбурзі Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) 14-15 березня проводить позачергове засідання, темою якого є обговорення наслідків воєнної агресії росії проти України.

Клуби німецької Бундесліги Дортмундська «Боруссія» та «Армінія» із Білефельда закликали зупинити війну, розв'язану росією проти України.

Міжнародні федерації журналістів вимагають розслідування воєнних злочинів російської федерації проти журналістів в Україні.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ.

Кремль переконує, що РФ не зверталася до інших країн з проханням про допомогу воювати проти України -  прес-секретар президента рф Дмитро Пєсков

Екс-чемпіон світу з шахів, російський опозиціонер Гаррі Каспаров: «Війна з Україною – результат повної безкарності. Він вважав, що зайде до Києва за 2-3 дні і всі побіжать до нього домовлятися, коли він поставить свою маріонетку у Києві. Слава Богу, героїзм українських солдатів та простих мешканців зупинив це. Тільки комбінація військової поразки в Україні та тотального розгрому російської економіки – це наш шанс, щоб цей режим впав, і Росія змогла вийти з цієї жахливої ​​ями. Кожний день його перебування при владі – це крок Росії до могили, як країни та держави».

Поблизу українського кордону у Ростовській (рф) та Гомельській (білорусь) областях ворог розгорнув табори для розміщення та підготовки найманців із Сирії.

Військовослужбовці збройних сил росії, які воювали в Україні й вижили, масово пишуть рапорти про відмову повертатися в зони бойових дій — ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-