Російські загарбники примусово транспортують рятувальне судно «Сапфір» у Севастополь

Російські загарбники примусово транспортують рятувальне судно «Сапфір» у Севастополь

Укрінформ
Російські загарбники примусово транспортують цивільне рятувальне судно "Сапфір" у Севастополь.

Як передає Укрінформ, про це Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомляє у Фейсбуці.

Капітан "Сапфіра", якому дали можливість зв’язатися з Адміністрацією морських портів України, поінформував, що захоплене судно транспортують у порт тимчасово окупованого Севастополя.

Він повідомив, що на борту перебувають "зелені чоловічки", які тримають екіпаж "під дулами". Функції командування взяв на себе російський капітан, який прибув на судно.

Одеський координаційно-рятувальний центр звернувся до російських військових кораблів з позивними "Бугель-490", "Кас", "Аргумент", "Бульба", "Гусар", "Витал".

"Вами незаконно захоплено та утримується українське рятувальне судно "Сапфір", яке знаходилось в територіальних водах України в районі острова Зміїний. Ваші дії незаконні. Це прояв слабкості і класифікується як піратське захоплення. Ви порушили всі норми міжнародного морського права і ведення бойових дій на морі. Вимагаємо негайно звільнити рятувальне судно "Сапфір" і не перешкоджати його слідуванню в порт Одеса. Захоплення цивільного судна вчергове підтверджує, що у російських військових немає честі. Розв’язавши війну, ви прикриваєтеся цивільними. Це чергова ганебна сторінка вашого воєнно-морського флоту. Вам не змити цю ганьбу ніколи", - ішлося у зверненні.

Цивільне рятувальне судно "Сапфір" знаходиться на балансі морської пошуково-рятувальної служби України.

Борт призначений для патрулювання у відкритому морі, порятунку судів, які терплять лихо, виконання морських буксирувань судів і плавзасобів, пожежогасіння, виконання підводно-технічних робіт на глибинах до 50 метрів, порятунку людей і надання меддопомоги постраждалим.

На момент захоплення судно виконувало гуманітарну місію з порятунку людей.

У Головному управлінні розвідки наголосили, що дії російських загарбників кваліфікуються винятково як піратство та пряме порушення норм Міжнародного морського права та Міжнародних конвенцій безпеки мореплавства.

ГУР надає у вільний доступ радіопереговори капітана судна "Сапфір" з Одеським портом.

Як повідомляв Укрінформ, російська федерація в Чорному морі продовжує тактику піратства щодо цивільних суден. 2 березня кораблі рф вимагали від цивільного судна HELT зайти в небезпечну зону Чорного моря, щоб окупанти могли прикриватися цивільним судном як живим щитом, в іншому випадку кораблі рф відкриють по судну HELT вогонь.

За час повномасштабного вторгнення, з 24 лютого, флот РФ вже обстріляв два цивільних судна і два судна захопив у полон, зокрема пошуково-рятувальне судно “Сапфір”, що виконувало гуманітарну місію.

Фото: mil.in.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-