Україна та рф погодили шість «зелених коридорів»  для евакуації

Україна та рф погодили шість «зелених коридорів» для евакуації

Укрінформ
Україна та російська федерація погодили припинення вогню з 9:00 до 21:00 для евакуації населення шістьма гуманітарними коридорами.

Про це віцепрем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук сказала на брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

"О пів на шосту ранку ми отримали повідомлення від російської федерації щодо погодження раніше запропонованих нами маршрутів, напрямки яких я зараз перерахую, а також повідомлення міжнародного Червоного Хреста про направлення листа на їхнє ім'я з таким погодженням», - сказала Верещук.

За її словами, Україна також направила свій лист до Міжнародного комітету Червоного Хреста, а о 9 годині ранку відбулася розмова Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з керівником МКЧХ Пітером Маєром на предмет підтвердження такого погодження. Військові мають припинити вогонь з 9 до 21 год.

За даними представниці уряду, буде введено режим припинення вогню на таких маршрутах:

  • Енергодар - Запоріжжя;
  • Суми – у напрямку м. Полтава;
  • Маріуполь - Запоріжжя;
  • Волноваха - Покровськ;
  • Ізюм – Лозова (Харківська область);
  • На Київщині: Ворзель, Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь - у Київ через Стоянку, Білгородку.

«Я звертаюся до російської федерації: ви взяли на себе офіційні публічні зобов'язання припинити вогонь з 9 ранку 9 березня 2022 року. У нас є негативний досвід, коли навіть узяті на себе зобов'язання не спрацьовували. Це напрямок Маріуполь - Запорріжжя, а також Волноваха - Покровськ», - сказала Верещук.

Віцепрем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій наголосила, що до неї звертаються мешканці Волновахи і дуже просять, щоб сьогодні обіцянка російської федерації була виконана і люди змогли покинути місця, де вони зараз укриваються від градів та нищівного вогню, який їх вбиває.

Окремо Верещук зупинилася щодо м. Ворзель - там є будинок малюка, де перебуває 55 дітей та персонал. "Це спецоперація, яка буде проводитися по евакуації цього дитячого будинку. Ми дуже просили збройні сили рф дотриматися взятих зобов'язань та припинити вогонь до 21 год вечора", - підкреслила Верещук.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф путін оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська вбивають мирне населення, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають в житлові будинки українців.

Глава Української держави Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-