Битва за Україну. День десятий. Випуск 3

Битва за Україну. День десятий. Випуск 3

Укрінформ
Добігає кінця десятий день війни. Наші військові мужньо захищають Україну. 

Проте і мирні мешканці виходять на протести в Херсоні, Бердянську, вимагають, щоб ворог забирався геть з нашої землі. З кожним днем українці стають сильнішими. Перемога буде за нами! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні і Києві на 21 годину 5 березня.

20:36 Запорізька АЕС та Енергоатом оприлюднили хроніку подій та ексклюзивне відео, зняте під час захоплення станції російським агресором. (відео за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3421327-zaporizka-aes-opriludnila-kadri-zahoplenna-stancii.html).

20:34 На Луганщині російським агресором знеструмлено 758 трансформаторних підстанцій (ТП), 82 331 споживач перебуває без світла, 23 населених пунктів частково, 33 – повністю - ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання».

20:22 Мер Енергодара Дмитро Орлов: “На жаль, інформація про те, що російські війська повністю полишили Енергодар, не відповідає дійсності. Зараз вони контролюють периметр міста та знаходяться на АЕС”

20:17 Державний секретар США Ентоні Блінкен у суботу, 5 березня, відвідав пункт пропуску на кордоні Польщі з Україною, анонсувавши виділення США додаткових $2,75 мільярда у відповідь на гуманітарну кризу.

20:06 Голова Київської ОВА Олексій Кулеба: "Спецпідрозділ, який зайшов у диспансер близько 13-ї години, на цей час звільнив людей. Звичайно, для людей, які там залишилися, хоч і великий стрес, але їм уже краще"

20:03 Ворог вербує членів російських приватних військових компаній, які мають досвід проходження військової служби у підрозділах спеціального призначення - Генштаб ЗСУ.

19:58 Голова Київської ОВА Олексій Кулеба: «Друзі, українці, Бородянки нема: вона майже повністю знищена. Центр міста - це просто жах. На жаль, на сьогодні Бородянка знаходиться під контролем ворожих військ - ситуація там дуже важка. Стосовно житомирської траси: Ірпінь, Буча, Гостомель, Ворзель - нам вдалося евакуювати певну кількість людей звідти. Залізничне сполучення знищене між Києвом й Ірпенем. В Ірпені точаться важкі бої»

19:56 Внаслідок російського авіаудару зруйновано спорткомплекс «Уніфехт», який належить Харківському національному університету імені Каразіна – Національна поліція України. 

19:52 У Маріуполі росіяни вели вогонь по напрямку, де мав бути "зелений коридор" - Міноборони

19:49 Платіжна система Payoneer зупиняє роботу в Російській Федерації.

19:41 Черговий полонений «визволитель» розповів, що у росіян забирають документи, а замість навчань відправляють на війну в Україну - Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

19:40 Після вторгнення РФ в Україну всесвітньовідомий американський письменник Стівен Кінг більше не укладатиме контрактів з російськими виданнями.

19:31 У Чернігівській області українські військові розбили сили противника, зупинивши його просування в бік Києва. Ворожу техніку спалили, а окупанти втекли - оперативне командування "Північ".

19:28 При виїзді з Кам’янського (Василівський район) російські військові обстріляли машину швидкої допомоги, яка везла медикаменти до Мелітополя - Мелітопольська міська рада.

19:25 Зеленський просить конгресменів США про закриття неба: Для захисту цивільного населення та об'єктів критичної інфраструктури Україні потрібна безпека в небі, а це можна забезпечити шляхом закриття повітряного простору над Україною або постачання нашій державі літаків радянського виробництва з країн, які досі їх експлуатують.

19:19 На Київщині внаслідок обстрілу села Лютіж загинула родина із трьох осіб – правоохоронці зі свого боку розпочали кримінальне провадження.

19:09 Третій раунд перемовин делегацій України і Росії відбудеться 7 березня - Арахамія

19:09 Виконавча рада МВФ планує розглянути рішення про виділення Україні екстреного фінансування в розмірі 1,4 млрд доларів за кілька днів.

19:05 У Одеській області прикордонники забезпечили евакуацію майже 40 членів екіпажів морських суден, які знаходилися під загрозою обстрілу кораблями РФ.

19:02 Російські війська вийшли з Енергодару, ситуацію повністю контролює місцева влада - голова Запорізької ОДА.

18:58 В Україні вийшов наказ про порядок допуску ЗМІ на військові об’єкти у районі бойових дій

18:56 У Київській області поліція продовжує нести службу під час воєнного стану, патрулі посилені, найважчими напрямками залишаються Ірпінь, Макарів, Буча і Бородянка.

18:56 Американська компанія Adobe, що займається розробкою програмного забезпечення, припиняє усі нові продажі продуктів і послуг Adobe в Росії.

18:46 Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова закликала Міжнародний Червоний Хрест сприяти створенню гуманітарного коридору для виведення пацієнтів та персоналу психоневрологічного диспансеру в Бородянці з-під вогню ворога.

18:44 Над Очаковом українські захисники збили російський штурмовик

18:41 Путін повинен зазнати невдачі - Джонсон про війну проти України

18:35 Лікарні окупованого Криму переповнені пораненими російськими військовими - Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим

18:31 З Білорусі почали масово виїжджати чоловіки – МВС

18:23 Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко заявив, що смс-ки, які деякі українці отримують, щодо того, що Київ нібито перебуває в оточенні військ загарбника, не відповідає дійсності.

18:15 На Житомирщині сили тероборони захопили російську вантажівку з керованими протитанковими ракетами.

18:08 Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило список військовослужбовців 11 А ВПС та ППО російських окупаційних військ, які здійснюють вторгнення в Україну з боку Республіки Білорусь.

18:06 Служба безпеки України (СБУ) опублікувала відео з полоненим загарбником, який, серед іншого, заявив, що президент РФ Путін їх зрадив (відео за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3421212-sbu-opublikuvala-video-z-polonenim-zagarbnikom.html.

18:01 Англійська футбольна Прем'єр-ліга (АПЛ) вирішила продовжити надавати підтримку українському народу, який став жертвою військової агресії.

17:51 Путін бреше росіянам, що у війні проти України немає призовників.

17:49 Знімальна група британської телекомпанії Sky News потрапила під кулі російських диверсантів поблизу Києва.

17:41 У Лисичанську російські війська обстріляли Луганську обласну дитячу клінічну лікарню - голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

17:40 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба: Мені кажуть, що вчора Shell дискретно купила російську нафту. Одне запитання до Shell: чи не пахне для вас українською кров’ю російська нафта? Я закликаю всіх свідомих людей по всьому світу вимагати від транснаціональних компаній розірвати всі ділові зв’язки з Росією.

17:38 На Одесою знищили другий російський винищувач, льотчики потрапили в полон - ОВА

17:38 Мінсоцполітики: В Україну минулої доби (4 березня) доставили 3500 тонн гуманітарної допомоги. Зокрема, медикаменти, продукти харчування та інші важливі товари, які необхідні для задоволення життєвих потреб людей.

17:28 Наші захисники вибили російських загарбників з міста Миколаєва і захопили багато трофейної техніки – голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.

17:24 Польські митники максимально спростили оформлення гуманітарної допомоги і забезпечують швидкий пропуск її на територію України.

17:22 Військовослужбовці ЗСУ виявили збитий раніше літак ворога СУ-25 та тіло загиблого льотчика.

17:21 АТ "Укрзалізниця" призначало евакуаційні поїзди до Польщі на 5 та 6 березня 2022 року. (список за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3421180-ukrzaliznica-priznacila-evakuacijni-poizdi-do-polsi.html).

17:20 Поблизу населеного пункту Кам’янське Запорізької області українські військові підбили російський БМП-3 - Сухопутні війська ЗСУ.

17:19 З Волновахи та сіл Донеччини евакуювали ще близько 400 людей - начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

17:15 Перші добровольці з Бельгії вже вирушили захищати Україну – посольство

17:14 В оточенні президента РФ Володимира Путіна почався розкол, шестеро олігархів публічно виступили проти російської агресії щодо України – РНБО.

17:10 У міськраді Харкова спростували, що дітей і жінок просять залишити метро – це фейк

17:09 Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко звернувся до голови Комітету закордонних справ Бундестагу Міхаеля Рота з проханням підтримати створення безпілотної зони над Україною, а також сприяти проведенню операції з підтримання миру на території України під егідою ООН.

17:07 Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) відкриває Львівський центр свободи преси та подає скаргу на можливі військові злочини Росії.

17:04 Перша леді Туреччини висловила підтримку і запевнила, що турецький народ молиться за українців

17:01 Працівники Служби безпеки зірвали ворожі плани стосовно створення так званої «Федеративної республіки Україна», куди мали увійти Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська, Тернопільська і Чернівецька області.

16:54 Кіпр цього тижня заборонив пришвартуватися п'яти російським військовим кораблям попри угоду з РФ про надання доступу її кораблям до портів острівної держави.

16:52 У РФ студентів змушують записувати фейкові відео на підтримку загарбників – РНБО

16:46 Навіть в умовах військової агресії РФ проти України Міністерство охорони здоров'я не може повністю скасувати використання рецептів, адже є категорія ліків, неконтрольоване вживання яких може призвести до шкоди здоров'ю.

16:42 Регіони просять НАТО закрити небо над Україною: Голова Рівненської облради Сергій Кондрачук, голова міськради Івано-Франківська Руслан Марцінків та Кропивницький міський голова Андрій Райкович звернулися до країн – членів НАТО, президентів США і Франції, канцлера Німеччини, послів усіх держав з вимогою про закриття неба над Україною.

16:40 Служба безпеки України опублікувала відео зі збитим російським пілотом, одним із  «асів Путіна», який тепер відповідатиме за свої звірства. (відео за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3421138-sbu-opublikuvala-video-zi-zbitim-rosijskim-pilotom-odnim-iz-asiv-putina.html).

16:39 Підрозділ протиповітряної оборони ЗСУ знищив 5 березня російський літак над Одесою - речник Оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

16:37 Завтра відбудеться телефонна розмова президентів Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана та Путіна, в ході якої, зокрема, йтиметься можливе проведення переговорів президентів України та РФ.

16:36 S&P Dow Jones наступного тижня виключить російські акції зі своїх стандартних фондових індексів.

16:35 Головні громадсько-правові телеканали Німеччини - ARD і ZDF - призупиняють мовлення з РФ на тлі цензури та небезпеки отримання тюремних строків за розповсюдження правдивої інформації.

16:29 У Вінниці створюють місячний резерв харчів та товарів першої необхідності

16:29 Сайт Енергоатому зазнав кібератаки. Зловмисники намагаються розмістити на сайті брехливу інформацію. «Щоб уникнути цього, ми були вимушені повністю закрити доступ до сайту», - наголошують в Енергоатомі.

16:29 У смт. Новопскові на Луганщині люди намагалися зупинити росіян, ті відкрили вогонь по беззбройних, у результаті чого троє постраждали - голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

16:22 Міністерство цифрової трансформації України оприлюднило перелік чатботів, які допоможуть подолати окупанта, а також містять поради, як допомогти собі та близьким (перелік за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3421119-mincifri-opriludnilo-perelik-catbotiv-aki-dopomozut-ukraincam-pid-cas-vijni.html).

16:21 Регіони просять НАТО закрити небо над Україною: Голова Рівненської облради Сергій Кондрачук, голова міськради Івано-Франківська Руслан Марцінків та Кропивницький міський голова Андрій Райкович звернулися до країн – членів НАТО, президентів США і Франції, канцлера Німеччини, послів усіх держав з вимогою про закриття неба над Україною.(відео за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3421117-regioni-prosat-nato-zakriti-nebo-nad-ukrainou.html).

16:19 Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності ухвалив рішення щодо законопроєктів, які посилюють відповідальність за злочини у воєнний час.

16:12 Захисники Миколаєва збили російський літак - голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.

15:56 КМДА: У Києві, станом на ранок 5 березня, показники радіаційного фону та атмосферного повітря перебувають у нормі.

15:53 У Києві оголосили повітряну тривогу

15:52 На Харківщині ЗСУ утримують свої позиції на всіх напрямках – очільник області

15:49 У Херсоні акція проти російського агресора тривала понад три години. Містяни не розійшлися відразу після того, як пройшли від площі Свободи центром міста, та провели мітинг.

15:42 Фахівці Протиповітряної оборони однієї із бригад Оперативного командування "Північ" знешкодили російський БПЛА.

15:34 Російські війська обстрілюють Миколаїв з реактивної артилерії - мер

15:34 Міністерство закордонних справ просить міжнародну спільноту негайно закликати Москву віддати наказ російським військам припинити вогонь і відкрити гуманітарні коридори для евакуації мешканців Маріуполя і Волновахи.

15:32 Російське інтернет-видання Colta.ru оголосило про припинення роботи у зв'язку з законом про кримінальну відповідальність за «фейки» про російські ЗС, який ухвалено після початку вторгнення РФ в Україну.

15:27 У Донецькій області упродовж доби російські війська вбили 7 жителів та 7 поранили – Національна поліція.

15:23 Польща планує створити центр документування воєнних злочинів Росії і розраховує в цьому питанні на підтримку США.

15:21 Переговори з російською стороною про евакуацію мирного населення з Маріуполя, який обстрілюється агресором, тривають, необхідна гарантія режиму тиші - міський голова

15:19 Російська державно-приватна авіакомпанія "Аерофлот" заявила про припинення здійснення з 8 березня всіх закордонних рейсів.

15:17 Кабінет Міністрів опублікував список офіційних телеграм-каналів голів українських облдержадміністрацій для уникнення поширення фейкової інформації.(список за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3417182-kabmin-opublikuvav-spisok-oficijnih-telegramkanaliv-goliv-oda.html).

15:14 В Італії конфіскували вілли російського пропагандиста Соловйова та олігарха Усманова

15:11 Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що єдиним способом уникнути ядерної катастрофи є закриття неба над Україною.

15:05 У Київській області найбільш складна ситуація наразі зберігається в Бучі, Ірпені, Гостомелі та Ворзелі. - голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

15:01 З моменту військового вторгнення в Україну найбільше DDoS атак зазнали ресурси Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, Президента України, Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ - Держспецзв'язку.

14:59 Морські піхотинці разом з побратимами з ОК «Південь» збили чотири гвинтокрили противника.

14:55 Станом на 5 березня на спецрахунок, який Національний банк відкрив для підтримки Збройних сил України, загалом перераховано майже 10 млрд грн в еквіваленті.

14:54 Усі лікарні й пологові будинки Києва працюють, медики на бойовому чергуванні - Кличко

14:52 У паризькому музеї воскових фігур Гревен вилучили з експозиції фігуру Володимира Путіна.

14:49 У Херсоні поліцейський з прапором України заскочив на ворожий БТР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-