Роми в Україні написали відкритого листа: РФ не місце у складі цивілізованого світу

Роми в Україні написали відкритого листа: РФ не місце у складі цивілізованого світу

Укрінформ
Ромська рада України та Молодіжна ромська рада України виступили з Відкритим листом до українського народу та світової спільноти, у якому, серед іншого, ці дві організації заявили, у зв’язку з атакою загарбника на Бабин Яр РФ не місце у складі цивілізованого світу.

Скан-копії цього листа у Фейсбуці виклала Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

«Ромська рада України засуджує війну та агресію РФ проти України. Стало відомо про бомбардування Бабиного Яру військами РФ 1 березня 2022 року. Це місце для ромів є сакральним. Під час Другої Світової Війни там загинули наші близькі та родичі. Країна, яка обстрілює мирних громадян, яка бомбить Бабин Яр, та цим фактом показує свою зневагу не лише до живих людей, але і до пам’яті померлих, не має права бути у складі цивілізованого світу», - йдеться у цьому листі.

Зазначається, що у цей непростий час Ромська рада України та Молодіжна ромська рада України, які представляють об’єднання ромських ГО та є голосом українських ромів, висловлюють свою підтримку Українській державі, владі та ЗСУ.

«Ми захоплюємося відвагою та непохитністю українського народу та пишаємося тим, що ми є його частиною», - наголошується у цьому листі.

Уточнюється, що українські роми, як і всі інші громадяни, вносять посильну частку у перемогу нашої держави.

«Так світом прокотилася новина, як роми у Херсонській області, ризикуючи своїм життям, проявили хоробрість та реквізували танк російських окупантів. Але це тільки частина: українські роми з усіма іншими стоять на передовій, вступають до лав територіальної самооборони, лікують хворих, надають волонтерську, фінансову та іншу допомогу, аби прискорити перемогу України у цій війні. Ми закликаємо усіх ромів продовжувати у тому ж напрямку – до омріяної перемоги», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ці 2 організації отримують сотні повідомлень кожного дня від ромів з усього світу, які, як зазначається, виходять на демонстрації у підтримку України, приймають у своїх домівках біженців, надають гуманітарну допомогу, вболівають та співпереживають усьому, що відбувається у нас в країні.

Також Ромська рада України та Молодіжна ромська рада України висловили вдячність країнам, які стали на захист та підтримку нашої Батьківщини і прийняли санкції проти агресора.

«Ромська рада України та Молодіжна ромська рада України, як представницький орган українських ромів, просить посилити тиск на РФ та Республіку Білорусь для повного припинення військових дій та відновлення українських територій у межах своїх кордонів, визнаних світовою спільнотою. Ми закликаємо Європейський Союз та дружні до України держави закрити небо над Україною, бо тільки так ми зможемо вберегти життя мирних жителів від загрози, яка чатує на них у небі», - уточнюється у повідомленні.

Окремо ці 2 організації звернулися російською мовою до жителів РФ.

У цій частині звернення, серед іншого, наголошується, що Україна є багатонаціональною державою, що тут проживає більше 120 національних і етнічних груп, у тому числі і росіяни, і що усім меншинам надається право розмовляти рідною мовою, розвивати і зберігати свою культуру.

Уточнюється, що роми (цигани) як ніхто інший знають, що таке геноцид, що практично кожна ромська сім’я постраждала від переслідувань і терору під час Другої Світової війни, і тому роми мають право давати ту чи іншу оцінку подіям і процесам, які відбуваються у світі у цілому і в Україні зокрема.

«Ромська рада України та Молодіжна ромська рада України з усією відповідальністю заявляють – фашизм чужий українській державі! Російський уряд дезінформує своє населення! Від рук російських солдатів помирають мирні люди, серед них – і роми України. Звісно, в Україні є свої проблеми, як і в інших країнах, але це наш дім, у себе вдома ми розберемося самі! Ми віримо, що у російського народу є розумі і совість, і закликаємо критично ставитися до пропаганди, яка ведеться у вас на батьківщині і проявляти солідарність і співчуття до України», - уточнюється у повідомленні.

У листі також наголошується, що пройде час, і спільний сум і журба українців, ромів, кримських татар та інших етносів зміниться спільною радістю від перемоги та миру на землі.

Як повідомлялося, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Запроваджено воєнний стан. Глава Української держави Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-