ВМС Росії захопили два українські цивільні судна

ВМС Росії захопили два українські цивільні судна

Укрінформ
Російські ВМС захопили два українські судна із цивільними екіпажами.

Про це повідомляє Державноїї прикордонна служба, передає Укрінформ.

"Російські військові кораблі, вкотре зухвало порушуючи норми міжнародного морського права, під прикриттям самопроголошеної контртерористичної операції здійснили піратське захоплення двох суден під українським прапором із майже 50 мирними членами екіпажів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що танкер «Афіна», перебуваючи в територіальному морі Румунії, за 22 милі від острова Зміїний, отримав відкритим каналом зв'язку та безпеки судноплавства команду підійти до військового корабля РФ для проведення огляду. Про це судновласник танкера повідомив усі компетентні органи в Україні.

Крім того, зазначають у ДПСУ, відстежуючи рух суден у цьому районі, морські прикордонники зафіксували факт різкої та нелогічної зміни курсу ще одним судном під українським прапором. Суховантажне судно «Принцеса Ніколь» з румунських вод так само прямувало до острова Зміїний.

Майже одразу, як обидва цивільні судна підійшли до військових кораблів РФ, на них було відключено АІС (автоматичну ідентифікаційну систему) і вони припинили виходити на зв'язок. А вже сьогодні вранці системи АІС показали їх перебування за 18 миль від окупованого Криму, поінформували у прикордонному відомстві.

У ДПСУ нагадали, що напередодні та сама група кораблів ВМС РФ захопила ПРС «Сапфір», який вирушив до острова Зміїний з гуманітарною місією.

Як повідомляв Укрінформ, Адміністрація морських портів України 26 лютого поінформувала, що Росія захопила цивільне рятувальне судно "Сапфір" в районі острова Зміїний. За словами голови Одеської ОВА Сергія Гриневецького, судно відправили до острова забрати вцілілих воїнів ЗСУ та, можливо, тіла загиблих.

24 лютого агресор вів обстріли з корабельних озброєнь та застосував бойову авіацію проти прикордонників та воїнів ЗСУ на острові Зміїний у Чорному морі. За наявною на той момент інформацією, інфраструктура була зруйнована, а острів захоплений. Повідомлялося, що на острові загинули 13 українських прикордонників, які відмовилися здатися російським окупантам.

Згодом російські ЗМІ повідомили про доправлення в тимчасово окупований Росією Севастополь військовослужбовців України, які перебували на Зміїному.

26 лютого російські ВМС закрили район у північно-західній частині Чорного моря, начебто для "контртерористичної операції".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-