Україна третю добу б’ється з ворогом і переможе: основні події на вечір дня 26 лютого.

Україна третю добу б’ється з ворогом і переможе: основні події на вечір дня 26 лютого.

Укрінформ
Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію до 18-ї години в Україні і Києві, яку публікував Укрінформ та інші ресурси. Далі буде

18:38 Федеральний уряд Німеччини 26 лютого схвалив постачання Україні 400 одиниць протитанкового озброєння свого виробництва, що перебувають у Нідерландах. Берлін уперше дозволив експорт летального озброєння Києву.

18:07 На Харківщині російські війська обстріляли автобус із цивільними, одна людина загинула

18:03 З 26 лютого комендантська година у Харківській області, включаючи Харків, розпочинатиметься із 18:00 і триватиме до 06:00.

17:54 Над акваторією Чорного моря ЗСУ знищили російський винищувач

17:50 Під Херсоном російські війська підбили «швидку», яка везла поранених.

17:48 У Росії не працюють сайти Кремля, уряду, Держдуми.

17:40 Під час боїв за Чернігів нацгвардійці і військові ЗСУ захопили двох російських окупантів, один із них – начальник штабу військової частини 41659.

17:50 Під Херсоном російські війська підбили машину швидкої допомоги, яка везла поранених.

17:19 У бою за Київ загинув командир танку Віталій Сапило з Прикарпаття. Йому було 21 рік. Вічна слава Герою.

17:19 Ситуація щодо російського вторгнення, станом на 16:00: військові злочини російського окупанта призвели до серйозних руйнувань на цивільних об'єктах і критичній інфраструктурі в Запорізькій області.

  • Близько 12:00 у місті Токмак було пошкоджено газопровід на двох ділянках. Протягом чотирьох годин витік газу склав 6000 м3.
  • Через артобстріли й авіаудари відсутнє енергопостачання у містах Гуляйполе, Кам’янка, Токмак, Молочанськ, смт Розівка та практично в усьому Мелітопольському районі.
  • Немає світла та води у частині міста Бердянськ.
  • У м. Мелітополі підірвано АЗС на північному виїзді з міста.
  • За інформацією керівника Запорізької обласної військової адміністрації Олександра Старуха, зафіксовано перші випадки мародерства з боку окупантів. Вони тягнуть пальне і продукти з магазинів.

17:13 Російські окупаційні війська атакують уздовж усієї лінії фронту в межах Донеччини, навмисно уражаючи цивільні об'єкти. Суттєво постраждали селища Бугас і Новогнатівка, уточнюється інформація щодо Ольгинки та Новотроїцького Під постійними обстрілами Авдіївка, Очеретине, Верхньоторецьке, Піски, Новоселівка Торецьк. Агресори застосовують фактично всі види важкого озброєння.

17:13 На всій території Київської області з 26 лютого запроваджується комендантська година з 17:00 до 8:00.

17:03 Під час обстрілу внаслідок влучання снаряду в приватний житловий будинок у смт Бородянка Київської області загинуло троє людей.

16:55 Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк зазначив, що Росія намагається завести перемовини у глухий кут ще до їх початку, однак Президент Володимир Зеленський категорично не сприймає будь-які неприйнятні для України умови та ультиматуми і виступає винятково за повноцінні переговори.

16:52 Поблизу Одеси підрозділи протиповітряної оборони ЗС України збили ворожий безпілотник.

16:48 Комендантська година у Києві діятиме відсьогодні (суботи) з 17:00 по 8:00 понеділка, 28 лютого.

16:44 Мінцифри: сайт російського наглядового відомства Роскомнагляд не працює, а на російських телеканалах грає українська музика.

16:33 Спроба ворога прорватися в Чернігів не вдалася. ЗСУ підбили два і захопили кілька ворожих танків.

16:29 Військовий корабель Чорноморського флоту РФ «дружнім» вогнем знищив російський військовий літак.

16:26 Підрозділи територіальної оборони спіймали диверсанта, який мав завдання здійснювати підпали на підступах до Києва.

16:11 Ситуація щодо російського вторгнення в Мелітополі за останню добу погіршилася. Представники місцевої влади втратили контроль над адміністративними будівлями. Втім, влада в місті – залишається українською.

16:07 Керівник Донецької військово-цивільної обласної адміністрації Павло Кириленко сказав, що у Волновасі на Донеччині через обстріли російських військових «Градами» та артилерією загинули 15 мирних людей.

16:04 При обороніКиєва від російських окупантів загинув 19-річний військовий з Прикарпаття Роман Дубінський. Вічна слава Герою!

16:04 Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор) просить демонтувати дорожні знаки на всіх дорогах країни. Пріоритет №1 – вказівні знаки, назви населених пунктів. «У ворога жалюгідний зв‘язок, вони не орієнтуються на місцевості. Давайте допоможемо їм потрапити прямісінько у пекло» – додали у відомстві.

16:03 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що розпочалася технічна підготовка до ухвалення рішення та відключення Росії від платіжної системи SWIFT.

За його словами, "офіційне рішення ще не оформлене, але вже розпочалася технічна підготовка до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції".

15:58 Окупанти завдали авіаудару по селищу Сартана в Донецькій області, внаслідок якого загинуло 3 особи, ще 3 було поранено, серед загиблих – дитина.

15:55 Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко заявив: «РФ перекрила уже фактично Чорне і Азовське моря і готується до морської війни з Україною, називаючи це «контртерористичною операцією». Ми готові до цих моментів, ми будемо воювати і на морі, і, як казав Черчіль, «ми будемо битися і на пляжах».

15:51 У Міністерстві внутрішніх справ просять людей перевірити газопроводи у своїх будинках на предмет наявності міток, які можуть бути наводкою для зброї ворога.

15:44 АТ «Укрзалізниця» повідомляє: «Залізничники України закликають залізничників Російської Федерації не підтримувати війну та бойкотувати усі військові перевезення та операції. Нас об’єднує єдина колія та єдине бажання до миру», – ідеться в повідомленні.

Також залізничники просять колег із сусідніх країн – Угорщини, Словаччини та Румунії – долучитися до евакуації українців.

15:44 Президент Володимир Зеленський: Туреччина заборонила прохід військових кораблів Російської Федерації в Чорне море. Глава Української держави подякував Президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану та турецькому народові за міцну підтримку України.

15.22 Президент Володимир Зеленський заявив, що на території України перебуває більше 100 тисяч російських загарбників.

15:20 У Сумах без бою захоплено в полон ще одного окупанта.

14:59 Пресслужба ДПСУ повідомляє, що у Роздільнянському районі Одеської області прикордонники затримали 26 лютого двох диверсантів, що фотографували військові об’єкти неподалік пункту пропуску «Кучурган» на українсько-молдовському кордоні.

14:58 Чемпіон WBA, WBO, IBF у надважкій вазі Олександр Усик звернувся до президента РФ Володимира Путіна із закликом зупинити вторгнення в Україну.

14:54 СБУ попереджає, що у тимчасово окупованому Донецьку окупанти роздають місцевим бойовикам і російським військовим протигази, існує ймовірність провокації – підриву промислових місткостей із хімічними речовинами.

14:54 В Охтирці на Сумщині окупанти обстріляли житлові квартали і завдали точкових ракетних ударів по військовій частині, 70 людей поранено, серед них жінки. Зазначається, що пошкоджена система теплопостачання, ймовірна зупинка ТЕЦ.

14:46 Міністерство оборони просить українців чинити максимальний спротив спробам російських окупантів поповнити свої запаси палива, боєприпасів та продовольства.

14:45 Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив: «Ще двоє затриманих окупантів під Харковом. Здалися без бою. Тому що дуже хочуть жити і не розуміють, навіщо їх було кидати на війну з Україною».

14:37 На Луганщині, під Лисичанськом, підбиваючи ворожий такк, загинув старший солдат із Луцька Владислав Неділько. Вічна слава Герою!

14:17 У Львові оголошена повітряна тривога.

14:10 Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що у Харківській області місцеві жителі увечері в п'ятницю знешкодили ворожий БТР за допомогою "коктейлю Молотова".

13:58 Голова ОДА Віталій Кім у телеграм-каналі сказав, що Миколаїв готується до кругової оборони – танки та ворожа сила прорвалися з боку Каховки. За його словами, зараз мобілізують всіх для забезпечення всім необхідним периметру, на якому стоять наші військові.

13:52 Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко сказав, що число травмованих після влучення ракети в житловий будинок на вулиці Лобановського в столиці зросло до чотирьох осіб.

13:45 Міністр оборони Олексій Резніков звернувся до українців: «Ворог намагається змінити тактику. Російські війська обстрілюють житлові квартали, лікарні, навчальні заклади. Оскільки швидкий наступ великими колонами захлинувся, почали активніше застосовувати ДРГ і десант. Наша армія і тероборона ефективно їх знешкоджують.

Звертаюся до усіх. У Києві, Харкові, інших містах діють коригувальники, які можуть навести вогонь на ваші домівки чи прокласти дорогу російським військам. Вони є очима ворога. Якщо ви бачите підозрілих осіб, які встановлюють маяки, наносять мітки, чи не можуть чітко пояснити мету свого перебування у певному місці, затримуйте їх самостійно або інформуйте тероборону. Затримані можуть стати джерелом корисної інформації.

За дві доби російські нелюди вбили майже 200 мирних громадян, з них – трьох дітей. Ще 33 дитини поранені. За таких обставин вас просто можуть не схотіти або не встигнути затримати живими. Відмовтеся від злочинних намірів, поки не пізно.

Російські танки просто зупиняться, наші війська їх захоплять і використають проти ворога. Україна все одно переможе! Слава Україні! Слава Армії України!».

13:42 Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні звернувся до росіян, щоб ті боролися за припинення війни. Крім того він подякував Леоніду Парфьонову, Дмитру Муратову, Юрію Дудю, Лії Ахеджаковій, Валерію Меладзе, і «тисячі гідних інших росіян, чия совість звучить голосно».

13:41 Пресслужба Чернігівської ОВЦА у фейсбук повідомляє, що російські війська обстрілюють Чернігів з "Градів". За інформацією місцевих жителів, у місті зранку йдуть вуличні бої. Від вибухів у будинках вилітають шибки.

13.25 Військо окупантів з кожним днем слабшає не лише на фронті, а й у тилу: у Росії закінчуються ракети, патрони, щодня величезні фінансові втрати. Про це написав у Telegram нардеп Олексій Гончаренко. За його словами, вночі була нарада президента РФ Володимира Путіна на Уралі з бізнесменами-олігархами.

"Путін лютує. Був упевнений, що це буде легка прогулянка. Ракет мало. Достатньо дня на три-чотири. Їх бережуть. Зброї нема. Тульський завод та інші два заводи (олігарха) Ротенберга не можуть виконати замовлення на зброю. Ґвинтівки та кулі. Фізично. Зброї не вистачає. Наступну зброю реально отримати через три-чотири місяці. І те – немає сировини. Раніше постачання було зі Словенії переважно Фінляндії та Німеччини. Їх нині заблокували", – каже Гончаренко.

За його словами, Путін з олігархами обговорив, що якщо Україна вистоє 10 днів, то доведеться сідати за стіл переговорів, бо не вистачає ані грошей, ані зброї, ані ресурсів.

"Проблеми у Росії з аеропортами. Нема безпілотників. Дуже засмучені втратою колони під "Харковом та 200 людей загинуло. Втрати з їхнього боку серйозні. Цитата: "Зустріли запеклий опір супротивника". Вони шоковані. Завдання: вистояти ще дев'ять днів", – резюмував нардеп.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-