У Харкові обстрілами пошкодили корпусу університету Каразіна

У Харкові обстрілами пошкодили корпусу університету Каразіна

Укрінформ
Будівлю навчального корпусу ННІ «Фізико-технічний факультет», що на проспекті Курчатова, 31 у Харкові, пошкоджено в ході боїв та обстрілів.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла речниця Харківського національного університету ім. Каразіна Лілія Змій.

"Пошкоджено зовнішній фасад, згоріло декілька кабінетів. На щастя, викладачі, студенти та співробітники були вдома у зв’язку з призупиненням навчального процесу, тому ніхто не постраждав", - зазначила Змій.

За її словами, будівлю буде обов’язково відремонтовано: "Закликаємо і каразінців бути пильними, без зайової потреби не виходити на вулицю, зберігати спокій та віру в нашу перемогу!"

"Щодо історії фізтеху, то це один з чотирьох факультетів фізичного профілюу, що спеціалізується в галузях ядерної фізики: він створений у 1962 році на базі відділення ядерної фізики фізико-математичного факультету, яке існувало з 1946 року", - пояснила речниця.

За її словами, у 1969 році факультет переїхав із головного корпусу вишу в окремий корпус у мікрорайоні П'ятихатки, щоб бути ближче до Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" НАН України. Адже сторони пов'язує договір про наукове співробітництво.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2020 року ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут" отримав дозвіл на фізичний запуск ядерної установки "Джерело нейтронів" - це унікальна інноваційна установка, яка за технічними характеристиками не має аналогів у світі.

"Джерело нейтронів" створено на базі ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут" згідно з домовленостями Вашингтонського саміту, викладених у Спільній заяві Президентів України та США в квітні 2010 року: "Також 26 вересня 2011 року підписаний "Меморандум про взаєморозуміння між Урядом України та Урядом США стосовно співробітництва з питань ядерної безпеки". На будівництво установки уряд США виділив понад 80 млн доларів в обмін на вивезення з території України запасів високозбагаченого урану.

На сьогодні, за даними заступника генерального директора ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут" академіка Івана Карнаухова, за законом у зв'язку із введенням в Україні військового стану робота призупинена на етапі завершення запуску ядерної установки "Джерело нейтронів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-