Друга доба війни. Що уже можна сказати

Друга доба війни. Що уже можна сказати

Укрінформ
«Укрінформ» опитав військових експертів. Станом на 13:00. Далі буде…

Павло Лакійчук, капітан I рангу в запасі, керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»:

«Військові теоретики кажуть – головне протриматися перші три доби»

«Першу добу, навіть півтори доби, було важко, але ми протрималися...

Ворог за добу частково досяг успіху на півдні. На інших напрямках отримав жорсткій опір. Схоже, що неочікуваний (а чого власне вони чекали?). На другу добу вималювалася ключова ціль противника – столиця України Київ. Центральним елементом операції мав стати оперативний повітряний десант з висадкою на аеродром Гостомель – рішучі дії ЗСУ і НГУ проти передових сил десанту зірвали цей задум. Але, судячи з усього, ворог від свого задуму не відмовився, скорегувавши плани відповідно до обстановки. Прорив з Білорусі через Чорнобильську зону – елемент цього наступу. Отже буде гаряче. На інших напрямках ворог перегрупувався і також буде намагатись пошматувати нашу оборону. Головне зараз – позбавити його стратегічної ініціативи. Збройні сили борються самовіддано.

Характер війни в повітрі теж міняється: ворог не досяг панування в повітрі в ході першого масованого ракетно-авіаційного удару. Війна в повітрі отримує форму протиборства. ПС ЗСУ завдають удари у відповідь, засоби ППО також становлять загрозу ворогу. Втім, це не убезпечує нас від можливих наступних ракетно-бомбових ударів.

В двох словах, обстановка важка, але контрольована. Поки ЗСУ тримають удар, підтягуються стратегічні резерви – розпочалася загальна мобілізація, а нас, тих хто вже уміє, багато: у військкоматах по усій Україні – черги»

Юрій Бутусов, військовий експерт, головред Цензор.НЕТ:

«Спроба російського бліцкрига провалилась, проте противник продовжує наступ»

«Російські війська намагаються просуватись на різних напрямках, передусім у центральній Україні. З різних напрямків росіяни рвуться до столиці України.

Боротьба точиться за вузли комунікацій.

Украінські війська у складній обстановці діють активно, велике значення має посилення добровольцями.

Наші війська героїчно та професійно б’ються за Конотоп, важливий вузол комунікацій, через який противник намагався прорватися на Київ. Добровольці тероборони б’ються за Суми та Охтирку.

Запеклі бої точаться на підступах до столиці України. Ворог намагається за прикладом Грузії у 2008-го року примусити українців до швидкої капітуляції через удари по столиці.

Наші сили на Донбасі тримають фронт, виконують усі накази командування. Формуються резерви з добровольців.

Військове керівництво зберігає управління військами, намагається діяти активно.

Важливе значення зараз має утримання центральних районів України, яким загрожують російські угруповання з Криму.

На неймовірному рівні працює самоорганізація громадян.

Місцева влада центральних регіонів бере активну участь в організації опору. Мер Києва Віталій Клічко на місці, голова Дніпровської ОДА Валентин Різніченко, мер Дніпра Борис Філатов та його радник Геннадій Корбан на місці, мер Кривого Рогу Вілкул на місці (і активно сприяє організації оборони). Влада продовжує працювати.

Активно діють штаби по розгортанню ТрО. У Дніпропетровській області командувачем ТрО є видатна людина та справжній лідер Валерій Курач.

Прогулянки у росіян не вийшло. Народ піднявся на захист України. Зараз дуже важливо забезпечити армію сучасною зброєю.

Героїчний народ України робить все можливе для захисту своєї свободи.

На Донбасі противник намагається скувати наші частини».

Євген Дикий, громадський активіст, ветеран АТО:

«Довга ніч сирен позаду, а попереду – дуже довгий та складний день»

«Вже наразі ясно, чого загалом чекати:

  • спроби взяти нас "нахрапом" за допомогою розкиданих по місту ДРГ (наприклад, як та, що наразі ліквідують на Оболоні, гадаю вона далеко не остання)
  • нова спроба відбити Гостомель щоб приймати псковський десант із Бобруйська
  • коли це все зірветься – підтягування до Києва всього, що змогло пройти наш північний кордон та початок масованого штурму міста, який, якщо відіб'ємо, перейде в облогу.

В такому розкладі цивільні містяни грають не меншу роль ніж регулярні частини ЗСУ. Особливо це стосується виявлення та знешкодження ДРГ по місту, а потім – організації життя та тилу для оборонців у облозі.

Наразі підтверджується, що в тероборону вже беруть всіх охочих, без дурнуватих обмежень мирного часу, і таки дають зброю, і не лише стрілковуху. Решта – питання суто нашої самоорганізованості та психологічної витривалості.

Ми знаємо, що вчорашнім запеклим опором вже зламали головний ворожий план – план "бліцкрігу". Проблема в тому, що ворог з цим ще не змирився, тож розслабитись на вчорашній славі, хай і заслуженій, поки трохи зарано. Навпаки – слід вчорашнє вважати розминкою та тренуванням перед справжнім вирішальним двобоєм.

Ми тільки починаємо здавати головний екзамен нашого життя – екзамен на право жити в своїй власній країні і самим будувати майбутнє. "Аудиторія" для складання іспиту визначилась – це Київ. Квитки роздані, питання поставлені, шпаргалки наразі роздають у теробороні.

Впевнений, що здамо на відмінно!».

Слава Україні!

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-