Перша доба війни. Що уже можна сказати – 2

Перша доба війни. Що уже можна сказати – 2

Укрінформ
«Укрінформ» опитав військових експертів. Станом на 18:15. Далі буде…

Павло Лакійчук, капітан I рангу в запасі, керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»:

«Ворог перейшов до наземної операції не досягши того, чого хотів»

«Моя оцінка не дуже відрізняється від офіційної, певно. Ворог перейшов до наземної операції не досягши цілей МРАУ – наша система управління військами збереглася, не знищене ППО – тобто про панування в повітрі не йдеться. Збройні сили чинять запеклий опір.

Фото: AA
Фото: AA

Найбільшого успіху агресор досяг на півдні, де його війська виконали задачі першого етапу операції, і намагаються розвивати успіх в північно-західному і північно-східному напрямку. Останній небезпечніший, адже націлений в тил нашого угруповання ООС. На інших напрямках ворог намагається вийти на оперативний простір, але наші воїни дають відсіч.

Небезпека складається і для Києва – схоже, захоплення чи бокування столиці – одна з головних цілей ворога. Облога острова Зміїний – приклад безглуздих з військової точки зору, але символічних, дій – як і в 2014 році в Криму росіянам важливо примусити супротивника до покори. Не виходить! Прикордонники, нацгвардія і ЗСУ діють в чіткій координації – за вісім років війни ми не тільки набралися досвіду, а й дечого навчилися! Тримаймо стрій!»

Юрій Бутусов, військовий експерт, головред Цензор.НЕТ:

«Відчайдушний спротив української армії дає нам час отримати нову допомогу»

«Незважаючи на масований удар ракетами та авіацією по Україні, Збройні сили чинять ефективний опір. Сподівання росіян на відсутність спротиву та на повітряну міць не виправдались. Гучні заяви про повне знищення української протиповітряної оборони та повітряних сил, спростовані реальними бойовими діями.

Наші пілоти виконують бойові вильоти, а російська авіація змушена визнавати втрати.

На землі Росія намагається дестабілізувати українську оборону. Окремі батальйонні тактичні групи намагаються вести маневрену війну, просуватись на максимальну дальність для порушення наших комунікацій. Росіяни намагаються уникати контактних боїв. Зустрівши опір вони намагаються обійти вузли спротиву.

Ключові прикордонні обласні центри Харків, Суми, столиця Київ, успішно відбили перші російські атаки. Росіяни намагаються створити загрозу з тилу великим містам, для цього вони просуваються швидко, не прикриваючи фланги. Раптово захопити ці великі міста ворогу не вдалось.

Це створює можливість для оборони намагатися маневреними бойовими групами бити по російським колонам, які йдуть по магістралях.

Найскладніша обстановка зараз на південному напрямку.

Україна отримує необхідну розвідувальну інформацію, управління військами працює.

Росія намагається знищити усі вузли спротиву та вогньові засоби, склади боєприпасів. Вони створюють загрозу для Києва, щоб взяти в заручники багатомільйонну столицю та цим самим примусити керівництво до здачі на російських умовах.

Але відчайдушний спротив української армії дає нам час отримати нову допомогу від наших партнерів.

Усі ми сьогодні єдині навколо нашої держави, нашої армії, нашої Батьківщини».

Віктор Трегубов, журналіст, блогер, офіцер запасу ЗСУ:

«Здається, незважаючи на частковий успіх на початку, в росіян не зростається»

«Здається, незважаючи на частковий успіх на початку, в росіян не зростається. Вони не змогли вибити нашу ППО та авіацію. Це означає, що наступна фаза, повітряна, зіштовхнеться з великими втратами. Частково вдався десант в Гостомелі, але наші вжарили Градами та спалили ВПС разом із частиною нападників. Плюс почали збивати пташок над Київщиною.

Під Харковом та на Луганщині відмахалися, хоча не без напрягу. Під Сумами б‘ються, в дію вступили Джавеліни. Найбільш проблемним напрямком була Херсонщина, де урки рванули аж до Каховки. Але пишуть, що наші відбили дамбу. І, кажуть, втримали Зміїний. Останнє тягне на диво.

Якщо зараз нормально розпочнеться мобілізація – Ху*ло швидко запросить перемовин».

Олексій Копитько, військовий експерт:

«Окупанти вражені. Вони не були готові до такої зустрічі»

«Минуло трохи більше 12-ти години. У ворога порівняльний успіх лише на півдні. На інших напрямах задум зірвано, мети не досягнуто. Через що на різних ділянках встановлюється затишшя для перегрупування сил. Буде друга хвиля. Може – не одна. Але це вже перехід до іншої фази війни. За підсумками доби можна буде дати перші оцінки. Судячи з перехоплень, багато окупантів вражені. Вони не були готові до такої зустрічі».

Слава Україні!

Перше фото: Антон Геращенко / Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-