В Міноборони вшанували пам'ять учасників Дебальцівської операції

В Міноборони вшанували пам'ять учасників Дебальцівської операції

Укрінформ
В Міноборони вшанували пам'ять учасників Дебальцівської операції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Дебальцівська операція, найгостріша фаза якої тривала з 25 січня до 18 лютого 2015 року, стала однією із сторінок героїчного літопису українських захисників та підтвердженням злочинних дій Російської Федерації на території України. У період з 15 січня до 18 лютого загинуло 110 військовослужбовців ЗСУ, 270 були поранені.

«У ці дні 7 років тому на завершальний етап вийшла операція з оборони Дебальцівського плацдарму, коли українським військам довелося протистояти масованому й активному наступу російських окупантів. До неї було залучено тисячі воїнів Збройних сил України, інших силових структур, сотні одиниць військової техніки та озброєння. Найгостріша фаза Дебальцівської операції тривала з 25 січня до 18 лютого 2015 року, включаючи масовані артилерійські обстріли, перестрілки на малих відстанях зі стрілецької зброї, вуличні й танкові бої», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, противник мав перевагу у кількості особового складу й озброєння. Нехтуючи Мінськими домовленостями про дотримання режиму припинення вогню, збройні формування РФ продовжували обстріли позицій українських військ. У хід йшли танки, артилерія, реактивні системи залпового вогню. Окупанти під час штурму опорників і блокпостів не гребували завданням ударів по цивільній інфраструктурі, перетворюючи регіон в руїну.

Українські війська мужньо обороняли Дебальцівський виступ. Завдяки скоординованим діям сил АТО вдалося тривалий час утримувати переважаючі сили противника.

Українські захисники зв’язали дії ворога та унеможливили проведення наступальних дій на інших напрямках. Вони забезпечили евакуацію цивільних громадян, яких налічувалося близько 5 тисяч.

«Дорогою ціною далася оборона Дебальцевого. У період з 15 січня до 18 лютого загинуло 110 військовослужбовців, 270 було поранено, 7 — взято в полон та 18 зникли безвісти. За весь час оборони Дебальцівського виступу загинуло 136 та було поранено 331 військовослужбовця ЗСУ», - повідомили в пресслужбі.

За ведення бойових дій в районі Дебальцевого державними нагородами України нагороджено 379 військовослужбовців (у тому числі посмертно — 136), а відзнаками Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ — 450 осіб.

Читайте також: Агресору не взяти жодного українського міста - заява міністра оборони та Головнокомандувача

Як повідомляв Укрінформ, упродовж минулої доби, 17 лютого, з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 60 порушень режиму припинення вогню, 43 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. 31 населений пункт зазнав обстрілів з боку російських окупантів.

Від дій ворога один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення, ще один — бойове травмування. Воїни перебувають в лікувальному закладі. Стан здоров’я пораненого військовослужбовця — середньої важкості, травмованого — задовільний. Внаслідок обстрілів з боку російсько-окупаційних військ було поранено ще двох цивільних осіб.

Також вчора ворожими обстрілами пошкоджено споруду дитячого садочка, лінії електропередач, газогін, зруйновано 2 приватні будинки в Станиці Луганській. Троє працівників дошкільного навчального закладу отримали контузії. Окрім цього, збройні формування РФ обстріляли з артилерійських систем населений пункт Врубівка та пошкодили будівлю місцевої загальноосвітньої школи, газогін і приватний будинок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-