Російські «Іскандери» за день «насміялись» на 2,3 трлн рублів

Російські «Іскандери» за день «насміялись» на 2,3 трлн рублів

Укрінформ
Ринок настільки гостро відреагував на (поки) дипломатичну війну, що лише 18 січня п'ять найбільших російських компаній сумарно здешевшали на 2,3 трлн рублів

На початку окупації Криму, вторгнення на Донбас та запровадження західних санкцій проти Росії був популярним мем «Не смішіть мої Іскандери!». Події останнього тижня засвідчили, що зараз росіянам уже не до сміху. Починаючи від тих, хто живе у Монако, і завершуючи мешканцями дерев’яних бараків у Воркуті. Простих людей насправді жаль, а ось щодо  російського бізнесу, який сам страждає через недолугу міжнародну політику, погрози і шантаж влади РФ, то це його проблеми. 

Отже, 24 січня стало відомо, що офіційний Вашингтон скоротив термін ліцензій для «Групи ГАЗ» – одного з ключових активів російського мільярдера Олега Дерипаски. Відтепер ліцензії на їхню діяльність замість року діятимуть три місяці, а їхнє подальше продовження, як заявили в міністерстві фінансів США, «залежатиме від поведінки Росії». Причина таких заходів – нарощування військових сил РФ біля кордонів України.

І це лише один із невеликих дзвіночків у загальному санкційному дзвоні США щодо російських компаній. Ще нічого не трапилось (нехай і не трапляється) на кордоні з Україною, а російський фондовий ринок уже відчуває холодний західний вітер.

За оцінками російського економіста Сєргєя Гурієва, акціонери великих російських компаній втратили 20% їхніх активів – і це лише з 10 по 16 січня. Таким є результат конфронтації із Заходом.

Ринок настільки гостро відреагував на (поки) дипломатичну війну, що лише 18 січня п'ять найбільших російських компаній сумарно здешевшали на 2,3 трлн рублів.

Акції «Сбербанку» падали більше ніж на 10%, «Газпром» обвалився на 8,5%, а його ринкова вартість скоротилася на 675 млрд рублів за день торгів. Папери «Роснафти» в момент падали більше ніж на 12%. Компанія втратила 695 млрд рублів капіталізації за день. «Норнікель» упав на 5%, або 174 млрд рублів у перерахунку на ринкову вартість. «Лукойл» втратив 248 млрд рублів капіталізації, падаючи в момент на 6,4%. 10 найбільших російських олігархів за 18 січня втратили 7 мільярдів доларів.

Тригером для такого обвалу стали слова очільника МЗС РФ Сєргєя Лаврова за підсумками переговорів США і Росії, де він заявив, що у Москви «урвався терпець… Запрягали ми дуже довго, і зараз уже пора нам їхати. Ось чекаємо, коли ямщик на тому візку відповість конкретно на наші пропозиції». Про те, що відповів «західний ямщик», трохи згодом. 

А поки зауважимо, що за підрахунками Forbes сукупні статки 104 російських мільярдерів з 20 грудня 2021 року по 25 січня 2022-го скоротилися на 27,9 мільярда доларів на тлі загострення навколо України та падіння російського фондового ринку.

Прессекретар президента Росії Дмітрій Пєсков вчергове сказав, що в цьому винен Захід. «Чим раніше наші опоненти припинять ці провокаційні та істеричні дії, тим раніше відбудеться зниження песимістичного настрою ринків». 

Проте сам російський ринок налаштований вкрай песимістично. Експерт російської брокерської компанії «БКС Експрес» Дмітрій Бабін зазначив, що російський ринок акцій 18 січня «втратив усі досягнення попереднього року». «Негативний новинний фон… відлякує багатьох інвесторів з російського ринку, перш за все іноземних», – заявив він.

Карикатура: Сергій Йолкін
Карикатура: Сергій Йолкін

А тепер про те, що може зробити той самий «західний ямщик». 

США вже розробили проєкт рішення про повну заборону на угоди з держоблігаціями РФ та санкції проти найбільших її банків. Окрім того, на Москву очікує посилення обмежень щодо газогону «Північний потік-2» і секторальні санкції щодо окремих галузей. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна проти України: яку ціну за неї заплатить Росія

За оцінками Bloomberg, з початку окупації Криму та війни на Сході України через санкції Росія недоотримала близько 6% зростання ВВП. «Економічні санкції коштують РФ 1-1,5% ВВП щорічно, утримання Криму та Донбасу коштує 0,3% ВВП, або $5 млрд щорічно. Усе це складається у 3,5-4% ВВП щороку», – каже Андерс Ослунд, старший науковий співробітник Atlantic Council.

Окремої згадки вартий SWIFT. І хоча його повне відключення у Росії у випадку початку повномасштабної війни з Україною є малоймовірним, сама ця загроза стане сигналом для іноземних інвесторів та компаній до виходу з Росії. Поки що у світі від SWIFT відключали лише Іран і Північну Корею. Якщо Росія потрапить в один пул з цими країнами, то це сильно вдарить по престижу та інвестиційному клімату РФ.

Нещодавно член Палати представників Конгресу США Джим Бенкс виніс на розгляд парламенту законопроєкт про санкції проти російських чиновників та мільярдерів. У цьому переліку згадуються мільярдери Роман Абрамович, Алішер Усманов, Олег Дерипаска, Геннадій Тимченко, голова «Газпрому» Алєксєй Міллер, директор «Роснафти» Ігор Сєчін, голова ВТБ Андрєй Костін, заступник президента ВТБ, син директора ФСБ Дєніс Бортніков, голова ВЕБ Ігор Шувалов, президент «Транснафти» Ніколай Токарєв.

Крім цього, автори законопроєкту пропонують оголосити Росію «державою-спонсором тероризму», а збройні сили на Сході України, які підтримує РФ, – «іноземними терористичними організаціями». Вони також пропонують зобов'язати президента США опублікувати звіт про особисті статки і джерела доходу самого Владіміра Путіна, членів його сім'ї, а також Аліни Кабаєвої. 

Поява Путіна в цьому переліку є безпрецедентним у світовій практиці, адже особисто президенти країн у них зазвичай не потрапляють. Коментуючи це, прессекретар Дмітрій Пєсков вжив термін «запредельная мера» і попередив, що такі заходи можуть призвести до повного припинення відносин між США та Росією.

А 23 січня Білий дім повідомив деталі щодо підготовки антиросійських санкцій на випадок ескалації в Україні. Зокрема: 

▪️ заходи експортного контролю у високотехнологічних галузях: оборона, космос, штучний інтелект, квантові комп'ютери;

▪️ фінансові санкції, які будуть тяжчими, ніж у 2014 році, коли рубль подешевшав на 50%, а центробанк витратив 25% резервів на його підтримку;

▪️ санкції проти Росії запровадять одномоментно, без поетапного нарощування, при цьому вони можуть відрізнятись від європейських.

Як бачимо, Вашингтон готовий дуже боляче вдарити економічними санкціями Москву. (І це поки що без європейських). 

Якщо лише за один день п'ять найбільших компаній РФ сумарно здешевіли на 2,3 трлн рублів, то можна лише… побажати хорошого настрою простим росіянам. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Пора валить»: Росія – країна, звідки тікають

Адже компенсувати збитки своїх статків через агресію проти України усі ці кремлівські «дерипаски» будуть їхнім коштом. І щось підказує, що саме простим росіянам: від Калінінграда до Владивостока це не дуже сподобається. І жодні «скабєєви» зі своїм «усе для фронту, усе для побєди!» не допоможуть. 

До речі, у Кремлі теж добре розуміють, що, наприклад, заморожувати накопичувальну частину пенсії росіян, яку Путін запровадив з початку війни з Україною і нещодавно продовжив до 2024 року (завдяки чому федеральний бюджет заощадить майже 773 млрд рублів), нескінченно не можна. Багато хто до пенсії й не доживе. Хоча, у випадку війни з Україною, можливо, саме на це цинічно й розраховують у Кремлі. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-