СБУ викрила схему закупівлі неякісного обладнання для бронетанкової техніки

СБУ викрила схему закупівлі неякісного обладнання для бронетанкової техніки

Укрінформ
Правоохоронці ліквідували схему закупівлі неякісного обладнання для виготовлення комплектуючих до української бронетанкової техніки.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

"За попередніми оцінками, викриття оборудки дозволило зберегти ефективність промислового виробництва вітчизняного озброєння і запобігти бюджетним збиткам на десятки мільйонів гривень", - зазначають у спецслужбі.

За даними слідства, чиновник одного з оборонних підприємств і двоє представників столичної комерційної структури на початку 2019 року налагодили механізм незаконного одержання грошей на закупівлі деталей для виготовлення металевих конструкцій на бронетанковому заводі.

Зокрема, посадовець держпідприємства сприяв укладенню договору з представниками афілійованої фірми на закупівлю запчастин. Проте замість сертифікованого обладнання ділки придбали продукцію сумнівної якості одного зі східноазійських виробників за штучно завищеними цінами.

Учасники оборудки вносили недостовірні відомості до звітної документації, а отримані «прибутки» виводили у тінь через підконтрольну комерційну структуру.

Під час слідчих дій на держпідприємстві, офісах та за місцями проживання організаторів схеми у Києві та Житомирі правоохоронці виявили документи та печатки, які ділки використовували у протиправній діяльності, а також гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом.

Читайте також: СБУ розповіла, які кібератаки на органи влади відбила у грудні

Трьом організаторам угруповання повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 28, ч. 3, ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу.

Триває досудове розслідування.

Як повідомлялось, Служба безпеки України передала Міністерству оборони арсенал загальною вартістю близько 1 млрд грн, який контррозвідка вилучила під час спецоперацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-