Генсек ОБСЄ закликала не перешкоджати роботі спостерігачів на сході України

Генсек ОБСЄ закликала не перешкоджати роботі спостерігачів на сході України

Укрінформ
Перешкоджання Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ має припинитися, як і блокування руху через лінію зіткнення, котре підриває перспективу інтеграції непідконтрольних територій.

Про це генеральний секретар ОБСЄ Гельга Шмід заявила на міністерській зустрічі ОБСЄ в Стокгольмі, передає кореспондент Укрінформу.

«На жаль, ширша картина дуже проблематична та вимагає уваги. Я маю зауважити, що наша місія продовжує стикатися з постійним перешкоджанням», - зазначила вона.

Шмід звернула увагу, що надалі збільшується кількість випадків перешкоджання пересуванню місії та пострілів по її БПЛА.

«Це перешкоджає незалежному звітуванню місії, чого ми вимагаємо від неї. Це заважає місії сприяти життєво необхідним активностям заради людей, що мешкають з обох боків. Ці обмеження мають припинитися», - наголосила генеральний секретар.

«Обмеження свободи пересуванню цивільних, що триває, також перетворюють лінію зіткнення на «лінію розділення», - акцентувала Шмідт.

Вона констатувала, що кількість переходів лінії впала на 95% у порівнянні з 2019 роком.

«СММ щойно подала звіт про величезні виклики для тих, хто бажає перейти. Це вдаряє по щоденному життю людей. Вони не можуть відвідувати свою сім’ю, не мають доступу до пенсійних виплат, документів, освіти та охорони здоров’я, чи просто не можуть піти на роботу. Це також підриває перспективу для довготривалої інтеграції», - поінформувала генсек ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, російські окупаційні війська продовжують перешкоджати роботі СММ ОБСЄ, аби приховати свою діяльність на тимчасово окупованих територіях України. Так, лише 22-28 листопада, патрулі ОБСЄ 23 рази не змогли проїхати через блокпости збройних формувань РФ для виконання завдань, передбачених Мандатом СММ.

Крім того, за рішенням Командувача операції Об’єднаних сил усі сім КПВВ на лінії розмежування функціонують щоденно з 08.00 до 16.00. Проте, через обмеження окупаційних адміністрацій ОРДЛО, фактично пропуск здійснюється лише через «Станицю Луганську» - щоденно та через КПВВ «Новотроїцьке» - двічі на тиждень. Рух у решті п’яти дорожніх коридорах окупанти заблокували повністю.

Фото: Twitter

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-