Порушень «тиші» на сході України наразі більше, ніж до перемир'я – місія ОБСЄ

Порушень «тиші» на сході України наразі більше, ніж до перемир'я – місія ОБСЄ

Укрінформ
На сьогодні кількість порушень режиму припинення вогню на день на сході України перевищує аналогічний показник до набрання чинності заходів з посилення режиму припинення вогню у липні 2020 року.

Як передає Укрінформ, про це заявив Спеціальний представник Чинного голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі Мікко Кіннунен після чергових зустрічей ТКГ та її Робочих груп у форматі відеоконференцій 24 листопада.

"Ситуація у сфері безпеки вздовж лінії зіткнення вкрай нестабільна. СММ повідомляє про пошкодження житлових будинків та об'єктів інфраструктури, завданих важким озброєнням, по обидва боки від лінії зіткнення. У середньому кількість порушень режиму припинення вогню в день перевищує аналогічний показник до набрання чинності заходів з  посилення режиму припинення вогню у липні 2020 року", - заявив він.

За словами Кіннунена, тупикова ситуація, пов'язана з поданням гарантій безпеки, "стала серйозною проблемою для діяльності вздовж лінії зіткнення та ускладнює життя цивільного населення, а також роботу СММ".

Він також підкреслив, що свобода пересування СММ є ключовою передумовою для її роботи, а кількість перешкод, що збільшується, ускладнює встановлення Місією фактів і повідомлення про них у відповідь на конкретні інциденти.

"Позиції учасників Політичної робочої групи залишаються незмінними, що, по суті, ускладнює обмін думками щодо розробки єдиного Плану дій", - заявив спецпредставник ОБСЄ.

У робочій групі з безпеки учасники "переважно зосередилися на питанні гарантій безпеки".

За словами Кіннунена, гуманітарна робоча група "обговорила такі питання як звільнення осіб, які утримуються у зв'язку з конфліктом, пошук зниклих безвісти та можливості одночасного відкриття двох нових пунктів пропуску через лінію зіткнення у Золотому та Щасті Луганської області".

Економічна робоча група ТКГ провела "конструктивне обговорення різноманітних аспектів водопостачання на окремі райони Донецької та Луганської областей України (ОРДЛО)". Також було розглянуто екологічні теми, пенсійні виплати та питання, пов'язані з мобільним зв'язком.

Як повідомляв Укрінформ, українська делегація у Тристоронній контактній групі заявила у середу протест у зв'язку з підписанням президентом Росії указу про визнання так званих сертифікатів щодо походження товарів, що видаються на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-