ОБСЄ закликає усунути перешкоди свободі пересування спостерігачів в ОРДЛО

ОБСЄ закликає усунути перешкоди свободі пересування спостерігачів в ОРДЛО

Укрінформ
Чинна голова ОБСЄ, міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде та генеральна секретарка ОБСЄ Гельга Марія Шмід закликали усунути перешкоди у свободі пересування Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ), які тривають у непідконтрольних урядові України районах.

Як передає Укрінформ, відповідна заява опублікована на сайті Організації з безпеки та співробітництва у Європі.

"Чинна голова ОБСЄ, Міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде та Генеральна секретарка ОБСЄ Гельга Марія Шмід висловили глибоке занепокоєння через обмеження свободи пересування Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ), які тривають у непідконтрольних урядові районах України",- повідомляється на сайті ОБСЄ.

У спільній заяві чинна голова та генсекретарка ОБСЄ закликали до "негайного усунення всіх перешкод, щоби Місія змогла продовжити виконання своєї вкрай важливої ролі в намаганнях ОБСЄ щодо урегулювання конфлікту шляхом здійснення моніторингу та звітування про безпекову ситуацію на сході України з дотриманням принципів неупередженості та прозорості". Також вони "спонукали усі сторони забезпечити оперативне виконання усіх їхніх зобов’язань та вдатися до застосування конструктивного підходу задля деескалації та вирішення ситуації, що склалася".

"Не може бути жодних виправдань для будь-якого втручання в роботу Місії. Поточні обмеження несприятливо впливають на мирне населення з обох боків лінії зіткнення. Для СММ мають бути забезпечені необхідні умови, для того щоб Місія мала змогу виконувати свою роботу по всій Україні згідно з її мандатом, Мінськими домовленостями та Загальними узгодженими висновками Паризького саміту в Нормандському форматі 9 грудня 2019 року", — заявила чинна голова ОБСЄ.

Читайте також: Окупанти дев’ять разів зривали «тишу», поранений український військовий

Генеральна секретарка Гельга Марія Шмід вказала на те, що мандат СММ передбачає, що "Місії буде надано безпечний і надійний доступ по всій Україні, без жодних обмежень та умовностей". "Ситуація в Донецьку підриває цей мандат, обмежує прозорість та нівелює довіру. Я вітаю зняття обмежень на передовій патрульній базі Місії в Горлівці, але цього замало. Я продовжуватиму працювати над тим, щоби було усунене будь-яке перешкоджання СММ, аби Місія могла безпечно та безперешкодно виконувати свою роботу та інформувати про ситуацію на місцях, будучи очима та вухами світової спільноти", - заявила вона.

Як відомо, унаслідок "акції протесту" перед готелем, у якому в окупованому Донецьку проживають члени СММ, Місії не вдається відрядити жоден патруль із Донецького патрульного центру для виконання доручених Місії завдань. Протести розгорнулися після інциденту, що стався на ділянці розведення сил і засобів у районі Золотого 13 жовтня. Патрулювання з інших офісів Місії продовжується.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-