У Байдена заявляють, що Трамп намагався підірвати конституцію США

У Байдена заявляють, що Трамп намагався підірвати конституцію США

Укрінформ
Нинішня адміністрація Білого дому вважає, що експрезидент Дональд Трамп своїми діями, які призвели до трагічних подій 6 січня, намагався підірвати конституцію США та становив особливу загрозу для американської демократії.

Про це заявила в вівторок під час брифінгу в Білому домі речниця нинішньої адміністрації США Джен Псакі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Колишній президент Трамп зловживав президентською владою й намагався підірвати мирну передачу влади, як це відбувалося між президентськими офісами демократів і республіканців упродовж багатьох десятиліть, протягом всієї історії»,- зауважила Псакі.

Вона висловила впевненість, що таку позицію поділяє не тільки Білий дім, але й більшість американців.

«Дії колишнього президента (Дональда Трампа – ред.) представляли собою особливу екзистенціальну загрозу для нашої демократії, яку, ми вважаємо, не можна замовчувати»,- зауважила Псакі.

Таким чином вона вкотре обґрунтувала рішення Байдена дозволити доступ спеціальній комісії Конгресу до архівних документів Білого дому, пов’язаних із подіями 6 січня.

«Конституційний захист привілею, яким володіє виконавча гілка влади, не повинна використовуватися для укриття інформації, що відображає явні й очевидні зусилля з підриву конституції (США – ред.)»,- підкреслила речниця Білого дому.

Як повідомляв Укрінформ, після виступу Дональда Трампа про «вкрадені вибори» 6 січня в Вашингтоні перед його прихильниками, натовп відправився штурмувати Конгрес США, де відбувалася формальна процедура затвердження результатів президентських виборів. Ці дії потягли за собою оголошення Палатою представників США другого імпічменту Трампу за його президентську каденцію.

Читайте також: Трамп подав до суду на комітет, який хоче оприлюднити документи про штурм Капітолія

Минулого тижня адміністрація Байдена дозволила спеціальній комісії Конгресу, що розслідує штурм Капітолію, отримати близько 40 документів з архіву, пов’язаних з цими подіями. Таким чином, Білий дім скасував блокування доступу до паперів, видане Трампом. Водночас, юристи експрезидента США подали позов у окружний суд округу Колумбія, аби не допустити оприлюднення цих документів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-