Українці ніколи не забудуть тих, хто загинув, захищаючи нашу державу – Зеленський

Українці ніколи не забудуть тих, хто загинув, захищаючи нашу державу – Зеленський

Відео
Укрінформ
Українці ніколи не забудуть тих, хто загинув, захищаючи нашу державу.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час урочистостей з нагоди Дня захисників та захисниць у Маріуполі, передає кореспондент Укрінформу.

"В цей день ми вклоняємося та дякуємо всім, хто захистив нашу державу. Ми згадуємо, як окрім Маріуполя в 2014 році було звільнено від окупації Лиман, Слов’янськ, Краматорськ, Дружківку, Костянтинівку, Бахмут, Сіверськ, Торецьк, Авдіївку, Красногорівку, Мар’їнку, Рубіне, Сєвєродонецьк, Щастя, Лисичанськ та багато багато інших міст Донецької та Луганської областей. Як зберегли суверенітет, як зберегли Україні, нашу незалежність, як тисячі героїв зробили цю важку і дуже важливу роботу ціною свого життя. І ми ніколи не забудемо кожного і кожну, хто загинув, захищаючи нашу державу”, - сказав глава держави.

Він зазначив, що німецько-французький історик Жан-Бенуа Шерер описував запорозьких козаків як воїнів, які ніколи не прагнули завойовувати чужі землі, і єдине, з чим вони не могли примиритися, - це несвобода.

"Мета новітнього війська України - наслідувати і примножувати славетні традиції Запорозької Січі, мислити ширше за будь-які стереотипи, що козаки - це тільки вуса, чуб, люлька та шаровари. Особливо в цей важливий рік - 30-річчя відновлення Незалежності України. Особливо в День захисника, який нарешті став Днем захисників та захисниць України. Це правильно, і всім треба усвідомити речі, про які мова в суспільстві - не всі захисники України є чоловіками і не всі чоловіки є захисниками України. Не всі українці її захищають і не всі, хто її захищає, є українцями", - заявив Зеленський.

Він наголосив, що в цей день необхідно подякувати добровольцям, які у 2014 році вирушили на Схід України просто з Майдану, аби захисти рідну землю від російської агресії "хоч з палицею, хоч голими руками".

Водночас Президент відзначив важливу роль волонтерів, які займалися забезпеченням армії та добровольців. "Каски, бронежилети, тепловізори, аптечки, приціли, - так щодня, щоб не були з голими руками. Волонтери - це окремий рід військ, сили з великим серцем", - наголосив він.

Глава держави також згадав лікарів, медсестер та медбратів, які, не маючи досвіду роботи у воєнних умовах, пішли на фронт. "Скільки бійців завдяки їхній вчасній допомозі не втратили кінцівки, скільки завдяки їхній безкорисливій допомозі не втратили серце, не втратили віру в людей", - наголосив Президент.

За його словами, захисниками України є і журналісти. "Ті, хто був вірним стандартам своєї професії, хто називав війну - війною, захищав наш розум, логіку, критичне мислення. Не шукав інсайди у високих столичних кабінетах, а розумів, що треба бути тут, бо ти - журналіст", - сказав Зеленський.

Він відзначив музикантів, акторів та діячів культури, як із перших днів відвідували бійців на передовій. "Захищали душу наших героїв, давали щастя тим, кому завтра в бій... А потім бійці кажуть: "Я точно повернуся, щоб почути це ще раз". Це десятки артистів, які приїжджали знову і знову", - наголосив Зеленський.

Захисниками України, на його переконання, є також юристи та дипломати, які ведуть з 2014 війну за Україну в правовому полі, військові капелани.

Читайте також: Зеленський відвідав передову

"Ще один рід захисників - вони захищають тих, хто захищає нас. Це діти. Діти наших воїнів, які чекають вдома", - наголосив Президент, зауваживши, що бійці йдуть у бій із дитячими малюнками у нагрудній кишені, "і це ваш кращий оберіг".

Він додав, що захисниками є рідні. "І звісно - мама, яка навіть на війні завжди питає, чи ти не голодний, чи ти вдягнув шапку, і "бережи себе". Це все наші захисники і захисниці. Скільки нас? Мільйони", - наголосив Зеленський.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-