Кількість цивільних жертв на сході України за шість місяців збільшилась наполовину – ООН

Кількість цивільних жертв на сході України за шість місяців збільшилась наполовину – ООН

Укрінформ
Кількість жертв серед цивільного населення внаслідок активних бойових дій та пошкодження цивільних об’єктів на сході України збільшилася наполовину в порівнянні з попереднім піврічним періодом.

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) Матільда Богнер під час презентації 32-ї доповіді про права людини за період моніторингу з 1 лютого до 31 липня 2021 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зазначається, що з моменту початку нового моніторингового періоду 1 лютого 2021 року до 20 вересня включно Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала 17 втрат серед цивільного населення внаслідок російської агресії на сході України.

«З 1 лютого по 31 липня 2021 року ВКПЛ (Всеукраїнська комісія з прав людини – ред.) зафіксувала 62 жертви серед цивільного населення: 15 загиблих і 47 поранених. Це на 51% більше, ніж за попередні шість місяців», - зазначила Богнер.

Вона додала, що тенденція до зростання жертв серед цивільного населення внаслідок активних бойових дій триває, і «з кінця звітного періоду по 20 вересня внаслідок активних бойових дій було зафіксовано 16 жертв серед цивільного населення: 2 загиблих і 14 поранених».

За словами ММПЛУ, ці місячні показники є найвищими за період із червня 2020 року.

Окрім того, у місії додали, що режим припинення вогню 27 липня 2020 року призвів до шестикратного зниження втрат серед цивільного населення, якщо порівнювати з періодом за рік до припинення вогню та за рік після.

«Це означає, що можливо встановити ефективне припинення вогню, яке захищає життя цивільного населення», - сказали в ММПЛУ.

Там закликали «всі сторони конфлікту цілком здійснити заходи з припинення вогню, і таким чином значно зменшити вплив бойових дій на цивільне населення».

Нова 32-а доповідь про права людини в Україні охоплює шість місяців моніторингу в період з 1 лютого до 31 липня 2021 року.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Від початку вересня загинули 4 українських бійців, 36 поранені

Доповідь ММПЛУ ґрунтується на спостереженнях, зроблених під час 92 виїздів представників місії на місця, 12 відвідувань місць тримання під вартою, 82 судових засідань та 75 зібрань, а також на 1156 поглиблених інтерв'ю з жертвами та свідками порушень прав людини та іншими зацікавленими особами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-