Окупанти скинули з дрона міни на житлові будинки в зоні ООС

Окупанти скинули з дрона міни на житлові будинки в зоні ООС

Укрінформ
Російські окупанти грубо порушують Мінські домовленості та міжнародне гуманітарне право, використовуючи безпілотники для дистанційного мінування забороненими мінами ПОМ-2 українських територій.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба Генштабу ЗСУ з посиланням на інформацію української сторони СЦКК.

«Останнім часом окупанти все частіше здійснюють дистанційне мінування місцевості із застосуванням заборонених Конвенцією ООН протипіхотних мін ПОМ-2. При цьому в якості засобів доставки російські терористи частіше за все використовують БПЛА та спеціально переоснащені гранати ПГ-7, тим самим наражаючи на небезпеку не лише військовослужбовців Збройних сил України, а також, що особливо цинічно – місцеве населення», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, з початку року українською стороною СЦКК зафіксовано 8 випадків застосування російськими терористами ПОМ-2.

Читайте також: Окупанти порушили «тишу» біля Золотого-4 та Водяного, втрат немає

За короткий період часу з 13 по 19 квітня верифіковано вже другий подібний випадок. При цьому перший 13 квітня у безпосередній близькості до об'єкту цивільної інфраструктури - КПВВ “Майорськ”, а другий – у населеному пункті Зайцеве.

Крім того, 19 квітня в нічний час російські окупанти за допомогою БПЛА скинули міни у житловому секторі, прекрасно розуміючи, що військових там немає. На щастя, цього разу обійшлося без жертв, повідомили в пресслужбі.

За фактом застосування російськими окупантами заборонених мін ПОМ-2 розпочали розслідування, повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 13 і 19 квітня окупанти за допомогою безпілотного літального апарату скинули заборонені нормами міжнародного гуманітарного права міни ПОМ-2 поблизу КПВВ «Майорське» та на території житлового сектору с. Зайцеве Донецької області.

«Такі дії окупантів є порушенням Протоколу про заборону або обмеження застосування мін, мін-пасток та інших пристроїв з поправками, внесеними 3 травня 1996 року, а також Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I) від 8 червня 1977 року», - підкреслюється в повідомленні.

Встановлені окупантами міни вчасно виявили військовослужбовці Збройних сил України та знешкодили.

Кримінальне провадження розпочато за фактом порушення окупаційними військами РФ законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Військовослужбовцям гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» вдалося вчасно виявити та знешкодити небезпечні міни ПОМ-2, особливість яких полягає у тому, що їх неможливо знешкодити без вибуху. Міни встановлюються тільки засобами дистанційного мінування, а вибух заряду відбувається в момент спрацювання чутливих датчиків цілі, що несе особливу небезпеку для місцевого населення.

Читайте також: Окупанти на Сході мінують населені пункти російськими боєприпасами – ООС

Як зазначається, для того, щоб приховати, що смертельні боєприпаси терористам поставляються з РФ, окупанти затирають маркування, де вказано номер партії виготовлення, завод та дата виготовлення боєприпасу.

В пресслужбі також повідомили, що українська сторона СЦКК поінформувала, що 17 квітня окупанти здійснили також обстріл житлового сектору Зайцевого із забороненого Мінськими домовленостями озброєння – мінометів калібру 120 мм. Міни влучили по вулиці Журавського 23 та 24, внаслідок чого було пошкоджено огорожу приватного господарства.

Всі зазначені злочини проросійських терористів були верифіковані українською стороною СЦКК. Результати верифікації слугуватимуть беззаперечними доказами злочинів РФ на українській землі.

Про факти зазначених порушень з боку збройних формувань російської федерації українська сторона СЦКК повідомила СММ ОБСЄ, поінформували в Генштабі.

Як повідомляв Укрінформ, російсько-окупаційні війська минулої доби, 19 квітня, шість разів порушили режим припинення вогню на сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-