У березні-квітні поставки зброї на окуповану Донеччину зросли удвічі - командування ОС

У березні-квітні поставки зброї на окуповану Донеччину зросли удвічі - командування ОС

Укрінформ
У березні-квітні поставки зброї на тимчасово окуповану територію Донецької області зросли удвічі порівняно із аналогічним періодом минулого року.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сказав заступник командувача Об’єднаних сил, генерал-майор Віктор Ганущак під час престуру для іноземних журналістів у район проведення ООС у Донецькій та Луганській областях.

«Протягом березня-квітня на тимчасово окуповані території Донецької області переміщено 10 танків, 16 артилерійських систем залпового вогню, 7 вагонів та 13 автомобілів із боєприпасами загальною вагою близько 275 тонн, 251 цистерна з паливно-мастильними матеріалами загальною вагою майже 15 тис. тонн. Кількість поставок у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла вдвічі, що може опосередковано свідчити про підготовку до активних бойових дій підрозділів 1 та 2 армійських корпусів», - повідомив Ганущак.

Він зазначив, що серед місцевих жителів тимчасово окупованих територій поширюється недостовірна інформація про активізацію найближчим часом бойових дій на сході України з можливістю переростання в повномасштабний військовий конфлікт з вини української сторони. Така інформація бойовиків супроводжується і тезами про необхідність військової допомоги з боку РФ, щоб протистояти Об’єднаним силам.

"У поточному році відмічається активне застосування снайперських пар у Попаснянському, Волноваському, Курахівському, Авдіївському, Маріупольському та Торецькому напрямку, які прибувають з території РФ", - сказав Ганущак.

Ганущак нагадав, що востаннє противник використав водонасосну станцію в районі Горлівки, звідти вів вогонь по українських бійцях, які проводили розмінування. В результаті четверо бійців загинули, двоє отримали поранення.

Читайте також: В Об’єднаних силах готові до будь-яких варіантів розвитку подій на сході України

Також спостерігається активне застосування снайперських пар, які прибувають із території Росії.

"Всього зафіксовано 32 обстріли позицій наших військ снайперами, внаслідок чого загинуло 17 військовослужбовців та 5 отримали поранення", - додав він. Також в поточному році відмічається активність в дистанційному мінуванні мінами ПОМ-2, зазначив Ганущак. За його словами, найбільшу кількість випадків зафіксовано на Бахмутському та Маріупольському напрямках.

Він також повідомив, що з початку 2021 року зафіксовано 12 обстрілів бойовиками населених пунктів, де проживає мирне населення. Одна цивільна особа загинула, було пошкоджено 14 будівель.

Як повідомлялося, 10 квітня міністр оборони України Андрій Таран заявив, що справжніми цілями нарощування Росією військової присутності біля кордонів України можуть бути посилення тиску на Україну з метою примусу до поступок у переговорному процесі й демонстрація готовності до застосування збройної сили.

Читайте також: Росія сконцентрувала на східних кордонах України 110 тисяч військових – Таран

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення, яке може статися в будь-який день.

Раніше головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді зазначив, що вздовж державного кордону України, а також на тимчасово окупованих територіях України і АР Крим знаходяться 28 батальйонних тактичних груп РФ, що становить потенційну загрозу для національної безпеки.

14 квітня начальник Головного управління розвідки Міноборони полковник Кирило Буданов під час засідання парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки повідомив, що розгортання повного складу російських військ на кордоні з Україною триватиме до 20 квітня.

Цього ж дня міністр оборони Андрій Таран під час віртуального виступу на засіданні підкомітету Європарламенту з питань безпеки й оборони повідомив, що загальна потужність російських військ, які наразі сконцентровані вздовж українського кордону, сягає 56 тактичних груп батальйонного рівня зі 110 тисячами військовослужбовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-