Місія ОБСЄ з’ясувала подробиці загибелі хлопчика в ОРДЛО

Місія ОБСЄ з’ясувала подробиці загибелі хлопчика в ОРДЛО

Укрінформ
Спостерігачі СММ ОБСЄ в Україні не виїжджали на місце загибелі хлопчика в окупованому Олександрівському, яку російська пропаганда цинічно використала у своїх цілях проти України, але поспілкувалася по телефону з представником Донецького моргу та бабусею загиблої дитини.

Як передає Укрінформ, про це свідчить опублікований у вівторок звіт Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні 78/2021.

Згідно зі звітом, СММ відслідковувала повідомлення про загибель дитини 2 квітня у Олександрівському на окупованій Донеччині, яке знаходиться за 14 км від лінії зіткнення. Так, через три дні після інциденту, 5 квітня, у морзі Донецька Місії було повідомлено по телефону, що "тіло 5-річного хлопчика було доставлено 2 квітня і що хлопчик помер раніше, 2 квітня, через вибухову травму та численні осколкові поранення".

"6 квітня бабуся хлопчика повідомила по телефону СММ, що вдень 2 квітня її онук знаходився біля її будинку на вулиці Дорожній в Олександрівському, коли вона почула звук вибуху. Бабуся додала, що бачила надворі чорно-білий дим. Вона сказала, що, вийшовши на вулицю, побачила свого онука, який лежав на землі, та помітила сліди осколків та пошкодження на стіні будинку та сусідній огорожі", - йдеться у звіті.

Як повідомлялося, російські пропагандистські ресурси ввечері 2 квітня почали активно поширювати інформацію про загибель п'ятирічної дитини в Олександрівському на тимчасово окупованій Донеччині нібито внаслідок удару українського безпілотника. Майже відразу ці повідомлення прокоментував спікер Держдуми РФ, який, зокрема, закликав підняти питання про виключення України з Ради Європи.

Читайте також: Захоплені храми та закриті школи: Денісова розповіла про репресії окупантів у Криму та ОРДЛО

При цьому, російська сторона будь-яких доказів (фото / відео-матеріали; фрагменти вибухового пристрою; точні координати, час і місце події; персональна інформація про жертви, характер отриманих поранень тощо) щодо причетності до події української сторони не надала.

Через віддаленість населеного пункту від лінії зіткнення сторін, що ставить під сумнів можливість використання на такій відстані БПЛА, а також беручи до уваги безпідставність звинувачення, українська сторона категорично заперечила свою причетність до того, що трапилося.

Згідно з розслідуванням StopFake, мова, вочевидь, йде про нещасний випадок: дитина загинула від вибуху міни, яку знайшла в гаражі. Зокрема, місцеві жителі стверджували у соцмережах, що дід загиблого хлопчика зносив додому знайдені боєприпаси, а також, що перед вибухом ніхто не чув "свисту" від снаряду.

Українська сторона попросила Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні ретельно перевірити інформацію про загибель дитини в селищі Олександрівське Донецької області, вказавши на наміри окупаційної адміністрації фальсифікувати події.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що нагнітання прокремлівськими "медіа" ситуації навколо смерті хлопчика "може також бути планом щодо подальшої ескалації ситуації на фронті та саботування міжнародних перемовин".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-