Арестович: Режим припинення вогню де-юре зберігається

Арестович: Режим припинення вогню де-юре зберігається

Укрінформ
Де-юре режим припинення вогню в зоні конфлікту на сході України зберігається, хоча сьогоднішні обстріли під Шумами є його грубими порушеннями.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” сказав радник голови Офісу Президента Олексій Арестович.

“Де-юре цей режим зберігається. Те, що сталося сьогодні, ми трактуємо як грубе порушення режиму припинення вогню. Не скасування, а грубе порушення з трагічними наслідками. Метою політики президента є повернення до повного всебічного режиму припинення вогню… Будуть відповідні рішення найближчим часом”, - сказав Арестович.

Читайте також: Загибель військових під Шумами: Україна просить ОБСЄ зібрати безпекову підгрупу

Він додав, що з 27 липня 2020 року, коли запровадили режим повного і всеосяжного припинення вогню, було поранено  317 українських військовослужбовців. З початку 2021 року загинув  21 український військовий (враховуючи сьогоднішні втрати), поранення дістали 75 бійців. За словами Арестовича, це значно менше, ніж за будь-який період минулих років, а кількість обстрілів з 27 липня зменшилася  в 10-15 разів. 

Читайте також: Зеленський звернувся до лідерів «норманді» через загострення на сході України

Як повідомляв Укрінформ, 26 березня під Шумами внаслідок прицільного обстрілу позицій Об'єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, станкових автоматичних гранатометів і великокаліберних кулеметів загинуло четверо українських військовослужбовців, ще двоє зазнали поранень і доправлені до медзакладу.

Повний і всеосяжний режим припинення вогню набув чинності 27 липня 2020 року. Ці домовленості були досягнуті Тристоронньою контактною групою з врегулювання на сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-