Вінсент Ганон, головний сержант операції UNIFIER, канадської тренувальної місії в Україні
Збройні сили України дуже швидко прогресують
23.04.2019 14:34

Упродовж останніх 4 років більше 11 тисяч українських військових та співробітників безпекових служб пройшли навчальні курси, які їм безкоштовно надали канадські інструктори у рамках операції UNIFIER. Ця місія, мандат якої нещодавно продовжили до 2022 року, стала одним із багатьох внесків Канади до підвищення обороноздатності України.

Із започаткування місії наприкінці 2015 року й донині в Україні на ротаційній основі постійно перебувають близько 200 канадських військових. Укрінформу вдалося поспілкуватися з одним із керівників шостої ротації, старшим сержантом Вінсентом Ганоном, який саме завершував свої піврічні повноваження в Україні.

НАЙБІЛЬШУ СКЛАДНІСТЬ СТАНОВИТЬ МОВНЕ ПИТАННЯ

- Канадські військові вже чотири роки навчають українських колег. Чи підлаштовуєте ви навчальну програму до поточних потреб?

- За ті шість ротацій, які вже пройшли, місія зазнала суттєвих змін. Якщо перша ротація зосереджувалася переважно на груповому навчанні й працювала у Міжнародному центрі миротворчості й безпеки в Яворові, то протягом наступних років до навчальної програми були включені інші аспекти, зокрема підготовка молодшого офіцерського складу, інженерів та медиків. Окрім цього, зараз ми перебуваємо у дев’яти різних локаціях по всій Україні, а не в одній.

- Чи зацікавлені самі українці у канадському тренуванні?

- Так, вони дуже зацікавлені у тому, що ми пропонуємо, а саме: систематичному підході до тренувань, дуже подібних на навчання, які проводять інші країни члени-НАТО.

- Яку найбільшу складність вам доводиться долати під час занять?

- Є кілька викликів, одним із яких є мова. Наш підрозділ – франкомовний, англійською ми спілкуємося як другою мовою. Натомість, українці використовують українську й англійську, тож нам доводиться частіше, ніж хотілося б, звертатися до послуг перекладачів. Тому комунікаційна складова є значною складністю.

- Міністр оборони Канади Харджит Саджан якось сказав, що операція UNIFIER – це процес взаємного обміну досвідом. Чому можуть українці навчити канадців?

- З 2014 року українці регулярно беруть участь у бойових операціях, тож мають дуже свіжий та відчутний досвід, який ми можемо перейняти.

МОРАЛЬНИЙ СТАН І РІШУЧІСТЬ УКРАЇНЦІВ ВИКЛИКАЮТЬ ЗАХВАТ

- Провівши вже певний час в Україні, яку ви думку склали про Збройні Сили України? Наскільки вони професійні?

- ЗСУ прогресують дуже швидко, їхній моральний стан залишається дуже високим. Українські військові розповідають нам, що їх обладнання, підтримка та загальна організація покращуються. Професіоналізм членів ЗСУ зростає у високому темпі.

- Якою є найсильніша сторона Збройних Сил України?

- Як на мене, це – рішучість, оскільки вони залучені до сучасного тривалого, розтягнутого конфлікту. Тож рішучість, моральний стан – є визначальними рисами українських воїнів. В іншому разі вони не могли б стримувати фронт.

- Які найбільші виклики постають перед ЗСУ нині?

- Довготривалість конфлікту. Виснаженість військових, накопичення втоми даються взнаки, оскільки люди вже кілька років постійно ротуються на фронті. Однак, наскільки ми розуміємо, українці свідомі цього й пропонують усе більше допомоги, аби упевнитися, що воїни залишаються як фізично, так і ментально здоровими.

- Чи є у вашій команді члени українського походження? Якщо так, то чи відчувають вони якусь свою особливу роль?

- У нас є кілька військових українського походження. Вони знають мову, тож використовуються як перекладачі й радники. Ці люди виконують активну роль й дуже пишаються можливістю повернутися, так би мовити, додому.

ГРОМАДСЬКІСТЬ ЗАВЖДИ ЗУСТРІЧАЄ НАС РАДІСНО

- Чи мали ви змогу поспілкуватися з місцевим населенням? Як мешканці реагують на присутність канадських військових?

- Ми відкрито пересувалися по країні у військовій формі й усюди нас приймали дуже позитивно: чи йдеться про Західну Україну, чи про Київ, чи про інші регіони. Прийом усюди був дуже позитивним.

- Чи доходить до вас інформація стосовно користі від канадських тренувань на справжньому полі бою?

- Так, ми називаємо це “петля зворотного зв’язку”. Ми проводимо як колективні, так й індивідуальні заняття, тож можемо з одного й іншого боку поглянути на те, чи наші тренінги й навчання є корисними. Коли ми отримуємо зворотний зв’язок після групових занять, то бачимо, що заняття варті того. Найкращим прикладом цього є опанування навичок бойової медицини: наші заняття мають реальне застосування – вони рятують життя українських воїнів.

- Канада має військові тренувальні місії й в інших частинах світу. Чим відрізняється UNIFIER від подібних операцій у інших країнах?

- Канада дійсно допомагає розвивати можливості безпекових служб й деінде, у тому числі в Афганістані, Іраку й деяких регіонах Африки. Відмінністю ЗСУ є те, що вони – більша, зріліша й просунутіша організація, аніж інші безпекові служби, з якими ми раніше працювали.

НАМАГАЄМОСЯ СПРАВЛЯТИ ЯКОМОГА ТРИВАЛІШИЙ ЕФЕКТ

- Українські військові нині проходять канадське тренування у дев’яти різних локаціях, однак у рамках UNIFIER в Україні перебуває всього близько 200 членів Збройних Сил Канади. Чи достатньо такої кількості особового складу для виконання поставлених завдань? 

- Аби виконати все бажане, людей ніколи не вистачає. Однак, ми дуже ефективно використовуємо наявні ресурси, у тому числі людські, які завжди є мультиплікаторами сил, – чи йдеться про розробку стандартів, чи про написання тренувальних планів, чи оцінювання. Ми переконані, що кілька правильно розміщених військових із необхідними навичками здатні впоратися з роботою, для якої зазвичай необхідна більша кількість виконавців.

- Чи надаєте ви дорадчу підтримку старшому керівництву ЗСУ?

- Це питання було б добре розглянути. Шість ротацій тому ми почали із групового навчання, а наразі намагаємося досягти більш інституційного й тривалого ефекту, для чого мусимо рухатися вгору шкалою вартості. Таким чином, залучення більш високопоставлених командирів ЗСУ буде наступним кроком. 

- Чи є якісь аспекти тренування, що не покриті чинним мандатом місії?

- Ми діємо лише в рамках поставлених завдань. У нас є кілька тренувальних груп, які втілюють різні зусилля й завжди намагаються шукати більше можливостей, аби мати якомога ґрунтовніший вплив. При цьому ми завжди пам’ятаємо, що наша робота повинна мати тривалий ефект.

Максим Наливайко, Оттава

Фото: Aviator Stéphanie Labossière, Joint Task Force-Ukraine

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-