США надають Україні розвіддані з Донбасу, отримані дроном — ЗМІ

США надають Україні розвіддані з Донбасу, отримані дроном — ЗМІ

Укрінформ
США надають Україні дані щодо ситуації на лінії розмежування на Донбасі, отримані під час польотів розвідувального безпілотника RQ-4 Global Hawk.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на відповідь прес-служби командування ВПС США в Європі та Африці. «Військово-повітряні сили США надають українській стороні розвідувальні дані, які вдається зібрати впродовж польотів над Донбасом стратегічного розвідувального безпілотника RQ-4 Global Hawk», - йдеться у відповіді на запит редакції.

Водночас у Пентагоні відмовились повідомляти будь-які подробиці співпраці, обмежившись інформацією про те, що всі польоти узгоджуються з українською стороною.

«Збір інформації, спостереження та розвідка, що здійснюються ВПС США, надають достатню для ухвалення рішень інформацію нашим союзникам і партнерам... Оскільки це питання, що стосується політики і безпеки, ми не можемо обговорювати оперативні деталі. Ми використовуємо засоби для збору інформації, спостереження та розвідки, виходячи із загроз на територіях, які звертаються до нас за допомогою. Усі місії виконуються в повній координації з приймаючими країнами», – цитують в реакції представника ВПС США капітана Крістофера Бойєр-Мідера.

Як повідомляється, востаннє проліт Global Hawk вздовж лінії розмежування в зоні проведення української воєнної Операції об’єднаних сил фіксували 1 березня. Загалом же в медіа, починаючи з 2016 року, є повідомлення про десятки таких польотів.

У свою чергу директор аналітичного Центру Байдена при Пенсильванському університеті Майкл Карпентер, коментуючи питання аеророзвідки наголосив: «Якщо ми говоримо про велику кількість військ, якщо ми говоримо про танки та інші типи систем, які потрібні для великої наступальної операції – це якраз ті речі, які Global Hawk з легкістю фіксує. І коли мова про збір розвідданих і спостереження, про візуальне вивчення супротивника і місцевості, то тут Global Hawk дійсно найкращий».

Читайте також: Впливові американці закликають Трампа збільшити тиск на Росію

БПЛА також неодноразово працював вздовж узбережжя анексованого Росією Криму. 30 січня 2019 року поблизу півострова помітили одразу три американські розвідувальні літаки, зазначається в інформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-