Загиблі, поранені, переселенці: Денісова розповіла про ціну агресії РФ для України

Загиблі, поранені, переселенці: Денісова розповіла про ціну агресії РФ для України

Укрінформ
Уповноважений ВР України Людмила Денісова виступила із доповіддю на 40-й сесії Ради ООН з прав людини.

Текст виступу опублікувала прес-служба омбудсмена.

"Окупація Російською Федерацією українського Криму і збройна агресія на Донбасі призвели до порушення прав людини, і в першу чергу права на життя: 10 тисяч загиблих; десятки тисяч поранених; 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб, які в результаті конфлікту змушені покинути житло, роботу, майно", - зазначила Денісова.

Омбудсмен зауважила, окупація Російською Федерацією частини території України, на якій формувалося 25% валового внутрішнього продукту, завдала істотної шкоди економіці країни.

Читайте також: ООН розгляне план гуманітарної допомоги Україні

"Захист територіальної цілісності держави вимагає збільшення витрат на безпеку і оборону. Це обмежує витрати на забезпечення економічних, соціальних і гуманітарних прав. Програми економічних реформ, впливають на добробут населення і мають довгострокові наслідки. Тому підтримую рекомендацію незалежного експерта про необхідність проведення оцінки впливу на права людини нинішньої і запланованої політики економічних реформ в Україні", - відмітила вона.

Денісова наголосила, що статус тимчасово переміщеної особи є дискримінаційним і вона наполягає на його скасуванні.

"Моя позиція однозначна - уряд повинен знайти баланс між оборонними витратами і витратами на реалізацію економічних, соціальних і культурних прав громадян. І я думаю, він його знайде", - додала омбудсмен.

Денісова також подякувала світовій спільноті "за підтримку і проявлені спільні консолідовані зусилля, які змусять РФ відновити територіальну цілісність України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-