Окупанти ліквідують понад 20 військово-промислових підприємств у «ДНР» - Тимчук

Окупанти ліквідують понад 20 військово-промислових підприємств у «ДНР» - Тимчук

Укрінформ
Окупаційна влада самопроголошеної «ДНР» знищує підприємства оборонно-промислового комплексу на підконтрольних їй територіях, вивозячи обладнання і технічну документацію з заводів до Росії.

Про це написав у Facebook координатор групи «Інформаційний опір» народний депутат Дмитро Тимчук.

За інформацією групи ІО, влада т.зв. «ДНР» та її російські куратори продовжують проводити свою «господарську діяльність», спрямовану на остаточну деградацію і фактичне знищення промисловості на тимчасово окупованих територіях, у т.ч. включаючи підприємства ОПК», - зазначив він.

За словами Тимчука, останнім яскравим прикладом такої «ефективної діяльності» окупаційної влади стало обвалення стін цеху машинобудівного заводу у Горлівці, яке сталося 28 січня 2019 року.

Крім того, за даними групи ІО, з жовтня 2018 року представники т.зв. «Державної інноваційної компанії ДНР» ( «ДІК ДНР») остаточно закрили завод «Топаз», звільнивши всіх співробітників, які працювали за договорами з «ДІК ДНР», і готують остаточну ліквідацію підприємства, одночасно намагаючись знищити докази розкрадання коштів і фондів, а також несанкціонованого використання в особистих цілях виробничих потужностей завода.

«Дані процеси (а саме - звільнення співробітників «заднім числом») на колишньому ДАХК (державна акціонерна холдингова компанія - ред.) «Топаз» почалися з червня 2018 року, з моменту отримання дозволу на реєстрацію підприємства на території «ДНР». За наявною інформацією, на той момент зазначені дії керівники компанії виконували за вказівкою колишнього т.зв. міністра податків і зборів «ДНР» Олександра Тимофєєва ( «Ташкента») з метою остаточної ліквідації підприємства, підготовки його до рейдерського захоплення і подальшого поділу на частини », - уточнив Тимчук.

Він додав, що з 2016 року дане підприємство, як і багато інших на тимчасово окупованих територіях, було передано в оперативне управління створеній т.зв. «ДІК ДНР», але без оформлення підприємства, зарплати і соціальної допомоги працівникам.

«До 2018 року керівники компанії намагалися використовувати виробничі потужності колишнього ДАХК «Топаз» нібито в інтересах «військово-промислового комплексу ДНР», але безуспішно, тільки накопичуючи при цьому суттєві борги на рахунках підприємства. За даними групи «ІО», ще в 2015 році т.зв. керівництво ДНР планувало за допомогою російських фахівців налагодити на виробничих потужностях колишнього ДАХК «Топаз» випуск радіодетонаторів, проводити ремонт БПЛА і модернізацію наявних в анексованому Криму комплексів РТР «Кольчуга», але тим планам так і не судилося збутися », - повідомив керівник «ІО».

Також, за його інформацією, з 2015 року почався відтік з підприємства кваліфікованих кадрів, які ще залишилися - проводився набір найбільш досвідчених фахівців колишнього ДАХК «Топаз» на предмет їх подальшого працевлаштування на профільних підприємствах країни-агресора (РФ). Зокрема, під час неодноразових візитів представників російського ОПК в «Л / ДНР» серед співробітників колишнього ДАХК «Топаз» проводилося анкетування з приводу їх намірів щодо постійного або тимчасового працевлаштування в Росії, уточнив Тимчук.

Крім того, за його даними, у червні 2014 року бойовики батальйону «Схід» вилучили на підприємстві експериментальний виріб військового призначення «Мандат» вартістю 10 млн дол., а також автомобілі «КрАЗ», які були обладнані для установки на них автоматизованої станції РТР «Кольчуга».

«Також встановлено, що цінне промислове обладнання з підприємства, технічна документація і згадані вище вироби протягом червня-серпня 2014 року було вивезено на територію РФ транспортними засобами російських т.зв. «Гуманітарних конвоїв». З серпня 2014 року територія заводу в основному використовувалася в якості військового об'єкта для розміщення військової техніки та особового складу незаконних збройних формувань і регулярних підрозділів ЗС РФ », - зазначив Тимчук.

Читайте також: Окупанти гатять по житлових будинках поблизу Маріуполя

На даний момент, за інформацією групи «ІО», в подібній ситуації (звільнення працівників та остаточної ліквідації) знаходяться приблизно ще 20 промислових підприємств на території «ДНР», які входять до переліку компаній, які перебувають під оперативним управлінням «ДІК ДНР», додав координатор «Інформаційного опору». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-