В армії пройшли ротацію майже п'ять тисяч капеланів — Генштаб

В армії пройшли ротацію майже п'ять тисяч капеланів — Генштаб

Фото
Укрінформ
Від початку війни на Донбасі в Збройних силах України відбулось майже п'ять тисяч ротацій священнослужителів, які здійснюють душпастирську опіку над захисниками України.

Про це під час брифінгу на тему «Впровадження служби військового духовенства в Збройних Силах України та перспективи її розвитку» заявив представник Генштабу ЗСУ Олексій Терещук.

“Станом на сьогодні завдяки тісній співпраці з релігійними організаціями вдалося забезпечити проведення майже п'яти тисяч ротацій священнослужителів на волонтерських засадах”, - зазначив Терещук.

Брифінг щодо впровадження служби військового духовенства в ЗСУ та перспективи її розвитку в Києві / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Він наголосив, що процес становлення кадрової служби військового духовенства був досить тривалий, і офіційною датою її створення вважається 14 грудня 2016 року, коли міністром оборони був підписаний наказ №685 “Про затвердження Положення про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних силах України”. Документ визначив структуру, основні завдання та порядок діяльності капеланської служби. Іншим нормативним документом, який регламентує діяльність священнослужителів у ЗСУ, став наказ Генштабу №417 від 20 листопада 2018 року, яким встановлено порядок організації та використання духовних центрів ЗСУ. Відповідно до нього, забороняється допускати до духовних центрів на території військових частин представників релігійних організацій, центри яких знаходяться на території країн-агресорів, діяльність яких може спричинити міжконфесійні конфлікти у військовому середовищі та негативно вплинути на морально-психологічний стан особового складу ЗСУ.

Читайте також: В Одесі підняли прапор ВМС на підтримку полонених моряків

За словами Терещука, на сьогодні в ЗСУ введено 105 посад військових капеланів, з яких укомплектовано 68. Водночас, у коментарі кореспонденту Укрінформу Терещук наголосив, що потреба ЗСУ у військових священнослужителях значно перевищує нинішню кількість капеланів.

“У бойовій бригаді може бути два капелани, цього недостатньо. Навіть якщо лише частина бригади знаходиться в зоні бойових дій, той обсяг роботи, який лягає на плечі капелана, надзвичайно великий. І ми будемо намагатися у 2019 році ввести посади не в окремих частинах, окремих батальйонах, а в лінійних батальйонах”, - повідомив Терещук.

Як роз'яснили в Генштабі, у разі, якщо бригада налічуватиме п'ять батальйонів, намагатимуться вводити п'ять посад військових капеланів, аби у кожного підрозділу був свій духовний наставник. Загалом же, за словами представника Генштабу, один капелан повинен надавати душпастирську допомогу 400-500 військовим.

Серед завдань на 2019 рік щодо подальшого розвитку служби військового духовенства — створення та розвиток духовних центрів на території військових частин, відбір та призначення священнослужителів на вакантні посади капеланів, робота над законом України “Про капеланську службу” та ін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-