На борту захоплених РФ кораблів перебували співробітники контррозвідки - СБУ

На борту захоплених РФ кораблів перебували співробітники контррозвідки - СБУ

Укрінформ
У Службі безпеки підтвердили інформацію про перебування співробітників військової контррозвідки на борту кораблів ВМС України, які були атаковані та захоплені Росією у Керченській протоці.

Про це повідомляє прес-центр СБ України з посиланням голову спецслужби Василя Грицака.

"Голова Служби безпеки України Василь Грицак підтвердив інформацію щодо перебування співробітників військової контррозвідки СБУ на борту кораблів ВМС України, які всупереч міжнародному законодавству були атаковані та захоплені російською стороною у Керченській протоці", - йдеться у повідомленні.

У СБУ зазначили, що офіцери української спецслужби виконували службові завдання з контрозвідувального забезпечення підрозділу ВМС України, як це передбачено статтею 12 Закону України «Про Службу безпеки України».

Наголошується, що протягом понад чотирьох років російської агресії українські військові контррозвідники знаходяться на передовій пліч-о-пліч із бойовими побратимами ЗС України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби.

"Здивування" ж окремих офіційних осіб РФ щодо присутності співробітників СБУ на борту кораблів зовсім не свідчить про відсутність подібної практики в органах контррозвідки країни-агресора. Але справжнє здивування викликає той факт, що проти двох українських катерів і малого буксиру, росіяни застосували шість "ФСБшних" та чотири військово-морських плавзасоби, а також бойові гелікоптери і літаки ВКС РФ. До речі, за підтвердженою оперативною інформацією СБУ, один із російських штурмовиків використав проти українських катерів дві бойові некеровані ракети, у наслідок чого один із офіцерів СБУ отримав важке поранення", - підкреслили у спецслужбі.

Читайте також: Підрозділи сил ООС приведені у повну бойову готовність

У СБУ запевнили, що в межах компетенції вживать усі необхідні заходи для звільнення українських бранців та їх повернення до своїх родин. Водночас Служба безпеки України вимагає від керівництва російських спецслужб припинити психологічний і фізичний тиск на українських військовослужбовців задля інформаційного виправдання акту зухвалої агресії.

Раніше російська ФСБ оприлюднила відео допитів трьох захоплених українських моряків.

У ФСБ також заявили, що на борту заховлених українських суден були двоє працівників СБУ, які "координували провокації".

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці Росії обстріляли та захопили три українські кораблі у Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», уражені вогнем противника, втратили хід. Рейдовий буксир «Яни Капу» також змусили зупинитися. Поранено шістьох українських моряків.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон №9338 «Про затвердження указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» на 30 днів у 10 областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-