Російський прикордонний корабель протаранив український буксир на Азові

Російський прикордонний корабель протаранив український буксир на Азові

Оновлено
Укрінформ
В Азовському морі російський прикордонний корабель протаранив рейдовий буксир українських Військово-морських сил.

Про це заявило командування ВМС ЗС України.

"Прикордонний корабель "Дон" здійснив таран нашого рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик", - йдеться у повідомленні.

Як інформують у ВМС, 25 листопада два малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря, про що заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою гарантування безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, російські прикордонні катери типу “Соболь”, прикордонний сторожовий корабель “Дон”, катери типу “Мангуст”, малий протичовновий корабель “Суздалец” здійснили відверто агресивні дії проти українських кораблів - "Дон” протаранив український рейдовий буксир.

При цьому, диспетчерська служба окупантів відмовляється забезпечити право свободи судноплавства, гарантоване міжнародними угодами, підкреслили в українських ВМС.

Отже, РФ в черговий раз продемонструвала свою агресивну сутність та повне нехтування нормами міжнародного права.

Корабельна група ВМС ЗС України продовжує перехід до порту Маріуполь, незважаючи на протидію РФ. Свобода судноплавства гарантована міжнародним законодавством. Дотримуючись норм міжнародного морського права малі броньовані артилерійські катери ВМС ЗС України «Бердянськ» і «Нікополь», рейдовий буксир «Яни Капу» продовжують виконання поставлених завдань у морі.

Всі незаконні дії фіксуються екіпажами кораблів і Командуванням Військово-Морських Сил ЗС України та будуть передані компетентним міжнародним органам.

Як відомо, раніше у російській Раді Федерації заявили, що можуть "за хвилини" перекрити Азовське море для українських кораблів.

У свою чергу, міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав дії Росії в Азовському морі "повзучою окупацією" і новою спробою дестабілізувати ситуацію в Україні, а також створити ще один осередок напруженості. А його заступник з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль раніше заявляла, що свою агресію з блокування кораблів і портів в Азовському морі Росія прикриває міжнародним правом у сфері боротьби з піратством.

Читайте також: Латвія засуджує агресію РФ на Донбасі та блокаду Азовського моря - Вейоніс

Європарламент 25 жовтня ухвалив жорстку резолюцію через перешкоджання Росією вільному мореплаванню в Азовському морі, запропонувавши посилити санкції проти РФ у разі ескалації ситуації і засудивши побудову Керченського мосту.

Тим часом, Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення посилити військово-морську присутність в Азовському морі, створивши там корабельно-катерне угруповання Військово-морських сил.

Фото: прес-служба ВМС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-