Експерт підрахував, скільки часу треба українській армії для переозброєння

Експерт підрахував, скільки часу треба українській армії для переозброєння

Укрінформ
Україні для повного переоснащення Збройних сил новітніми видами озброєнь і техніки може знадобитися не менше п'яти років.

Про це сказав на прес-конференції директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Для переозброєння Україні треба 5-7 років за умови витрат на закупівлю нових озброєнь в розмірі 500-700 мільйонів доларів США. Тобто ми бачимо, що цього року ми підійшли тільки до стартової точки переозброєння. І очікувати на те, що у нас буде жваве переозброєння, я не можу. Напевне 5 років для цього треба буде", – сказав він.

Бадрак зауважив, що бюджет на закупівлі є малим. У 2017 році 17,1 млрд грн виділено на закупівлю - це близько 640 млн доларів на той час. На сьогодні пропозиція на таку ж суму - це близько 600 млн доларів, тобто менше, ніж у 2017 році.

Він нагадав, що розмір оборонного бюджету в Україні становить близько 2,7 млрд доларів, а бюджет Польщі - 10 млрд євро. Тому Польща здатна купувати американську систему ППО Patriot, високоточні ракетні комплекси для літаків, тобто ракети класу "повітря-повітря" - те, що ми не можемо сьогодні купувати.

Бадрак вважає, що проблема у тому, що "оборонка" досі працює сама собою з відривом від армії: "Армія бере те, що може надати оборонний комплекс". Водночас експерт підкреслив, що оборонпрому вдається потроху відновлюватися, а частка вітчизняної продукції ОПК в українських ЗСУ вже перевищила 50%.

Читайте також: Армія отримає понад 2000 одиниць нового та модернізованого озброєння

На прес-конференції Бадрак також презентував збірку "Створення оборонного щита України. Конструктори та менеджери", спільно створеного ЦДАКР, ІА "ОПК" та ДК "Укроборонпром". У ній мова йде про відомих і не дуже відомих широкому колу конструкторів озброєння.

Книга є на сайті Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння у відкритому доступі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-