Журналіст Асєєв уже другий день народження відзначає в полоні

Журналіст Асєєв уже другий день народження відзначає в полоні "ДНР"

Укрінформ
Український журналіст Станіслав Асєєв, якого незаконно утримують бойовики в підконтрольному їм Донецьку, відзначає в неволі вже другий свій день народження.

Про це повідомив в Facebook колишній депутат Верховної Ради, друг Асєєва Єгор Фірсов. 

"Сьогодні день народження у мого друга, журналіста Станіслава Асєєва. Вже другий раз він вимушений проводити цей день в неволі. В сирому і холодному підвалі заводу "Ізоляція", де його утримують. Сьогодні Стас не отримає подарунків, не почує теплих слів і не зможе обійняти нікого з рідних та близьких. Він навіть не зможе прочитати цих слів, він ізольований від світу і отримує новини тільки від таких же ув'язнених, як він сам", - зауважив Фірсов.

Він підкреслив, що день народження - "це хороший привід нагадати усім про Стаса, написати кілька слів про журналіста, який залишився в Донецьку, щоб ми могли знати правду".

Фірсов також закликав до обміну журналіста на умовах "скільки завгодно на 1".

Читайте також: Київ сподівається, що представників ОБСЄ пустять до всіх заручників на Донбасі

Як повідомляв Укрінформ, зв'язок з донецьким блогером і автором проекту Радіо Свобода "Радіо Донбас. Реалії" Станіславом Асєєвим, відомим під псевдонімом Станіслав Васін, зник 2 червня 2017 року. Бойовики більше місяця відмовлялися повідомити, де знаходиться Асєєв. У липні 2017 року представники угруповання "ДНР" підтвердили утримання в заручниках журналіста і дозволили йому зустрітися з матір'ю.

Бойовики хочуть засудити Асєєва за обвинуваченням у шпигунстві. За так званими місцевими законами "ДНР" йому загрожує 20 років ув'язнення або навіть страта, якщо "злочин" був скоєний під час війни. На початку липня 2018 року Асєєв, за інформацією Фірсова, оголосив голодування.

17 серпня російський державний телеканал "Росія-24" показав програму, в якій полонений журналіст Асєєв нібито підтверджує, що працював на українську розвідку. Бойовики вперше показали Асєєва з моменту затримання.

При цьому Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа вважає сумнівними "зізнання" Асєєва у шпигунстві, які показав в ефірі телеканал "Росія-24".

Усього в Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-