“Українські амазонки” поміняли камуфляж на вишиванки

“Українські амазонки” поміняли камуфляж на вишиванки

Фоторепортаж
Укрінформ
Вони взяли до рук зброю, щоб захистити своїх дітей, але на один день погодилися поміняти камуфляж на вишиванки

Розвідниці, снайперки, парамедики, психологи, фронтові волонтерки, військові кореспондентки на кілька годин скинули свої камуфляжі й наче за помахом чарівної палички перетворились на витончених, ніжних моделей. А особливого шарму кожній із них додав національний одяг, створений українськими дизайнерськими студіями.

Ореста Бріт
Ореста Бріт

У Міжнародному аеропорту “Львів” пройшов унікальний етнопоказ у межах проекту “Українські амазонки”, що його реалізують для підтримки жінок, які беруть участь у бойових діях на Сході України, Міністерство інформполітики, ГО “Всесвітній день вишиванки” та Львівська облдержадміністрація.

Марина Соботюк
Марина Соботюк

“Львів є серцем вишиванки, хоча із цим могли б посперечатися і Івано-Франківськ, і Тернопіль та й інші регіони України. Але саме тут національне вбрання почало диктувати моду на увесь світ. Тому й етнопокази “Українські амазонки” ми вирішили розпочати звідси. Я хочу, щоб самі амазонки вірили у цей проект. Якщо вони повірять, що він саме для них, для піднесення їхнього настрою, то тільки тоді він матиме продовження. Дякую їм. Дай Боже, щоб у нашій Україні було якомога більше таких людей, які є нашою совістю, честю і гідністю. Низький їм уклін за все", – наголосила радник Міністра інформаційної політики України з питань міжнародної комунікації і керівник проекту Марина Соботюк.

Одяг, який демонстрували “амазонки”, поєднав у собі давні традиції та сучасний стиль. Оригінальні вишивані сукні, сорочки і навіть пальто від студії сучасної вишивки «Гойра», торгових марок «Етно», «Волошка», «Фолк Мода», «Етномайстерня», «Теліженко», «Чернікова» та дизайнера Оксани Полонець викликали захоплення і бажання хоча б приміряти їх на себе.

Аліна Михайлова
Аліна Михайлова

- Наша студія демонструє національний одяг власного виробництва – від повсякденних до вечірніх строїв та весільних суконь. Пропонуємо також родинні колекції, у яких можуть “модничати” і батьки, і діти”, – розповіла київська дизайнерка Оксана Полонець.

Алла Мартинюк
Алла Мартинюк

За її словами, сукні до показу підбиралися разом із його учасницями, серед яких були і діти “амазонок”. Вони теж вийшли на подіум у вишиванках разом зі своїми героїчними матерями – Аллою Мартинюк та Лілією Болбат.

Дівчата прибули на етнопоказ просто з війни. Дехто із них приземлився у Львові буквально за кілька годин до події, але ніщо в їхньому настрої не нагадувало про втому чи життєві проблеми – вони усміхнені, радісні, бадьорі.

Юлія Сидорова
Юлія Сидорова

Такі вони й серед бойових побратимів, які наділили їх ласкавими позивними: ”Шкет”, “Вітамінка”, “Яблуко зелене”, “Добра фея із сокирою”, “Сонце”, “Кроха”... Щоправда, є серед дівчат і “Пума”, і “Термінатор”.

Олег Синютка (другий праворуч)
Олег Синютка (другий праворуч)

- Ми хочемо, щоб атмосфера цієї яскравої події передалась усім жінкам, хто взяв до рук зброю, щоб захистити своїх дітей, свої родини, свою землю від ворожого зазіхання. Щоб усі вони відчули нашу любов, довіру і вдячність. Немає сумніву, що ми переможемо. Але не тільки силою зброї, а й вірою, красою і впевненістю. Нація, яка має таких берегинь, не може не перемогти”, – зазначив голова облдержадміністрації Олег Синютка.

Віталіна Федоренко
Віталіна Федоренко

Дівчата трохи відвикли від цивільного одягу, а надто – від взуття на підборах. Тому медик батальйону “Айдар” Віталіна Федоренко (“Вітамінка”) в розмові з кореспондентом Укрінформу поскаржилась на біль у ногах. Дівчина зараз перебуває на реабілітації після контузії. Показ – уже другий у її житті. І перевтілення у модель їй дуже подобається.

А парамедик Оля Башей (“Кроха”), для якої це теж друге дефіле, захоплена атмосферою події. Уперше на подіум Оля вийшла у столиці, де відбулась прем`єра “Українських амазонок”.

“Коли одягаєш ці вишиванки, виникає відчуття, ніби ти відриваєшся від землі. Але потім усвідомлюєш, що там іде війна – і повертаєшся у реальність, до своїх бойових побратимів, до свого місця на фронті”, – розповіла Оля.

На запитання, як ставляться її фронтові друзі до таких акцій, дівчина зазначила, що воїни схвалюють участь фронтовиків у соціальних проектах і радіють за своїх бойових подруг.

Усі учасниці цього етнопоказу незабаром помандрують у межах проекту за кордон.

Етнопоказ супроводжувала тематична виставка картин семи українських художників із різних регіонів України. А вхід до аеропорту прикрашали мурали, на яких зображені героїні-берегині. У залі під час показу була також представлена колекція давніх вишиванок, яким понад 200 років, зі збірки колекціонера Тараса Демкури. А дрес-код акції – вишиванка – дав змогу всім охочим, хто прийшов насолодитися дійством, показати і свій родинний вишиваний спадок чи сучасне національне вбрання.

Нінель Кисілевська, Львів

Фото Альони Николаєвич, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-