США передали Україні два катери класу Island

США передали Україні два катери класу Island

Фото, відео
Укрінформ
На базі Берегової охорони збройних сил США у місті Балтимор відбулася церемонія передачі Україні двох катерів класу Island.

Церемонія пройшла за участю Президента України Петра Порошенка, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Перші два човни класу "Island" стануть ще однією цеглиною в зміцненні військово-морського альянсу між українським та американським народами", - йдеться у повідомленні глави держави у Фейсбуці.

Процедура передачі катерів до складу ВМС тривала впродовж чотирьох років. Затримка виникла через бюрократичні процедури та необхідності зміни українського законодавства.

Як повідомив представникам українських ЗМІ начальник управління кораблебудування Командування ВМС ЗС України Василь Радчук, катери класу Island за своїми характеристиками дозволяють здійснювати патрулювання у Чорному і Азовському морях та виконувати рейди протягом 14 днів без обмежень.

Читайте також: Патрульні катери Island будуть в Україні лише наступного року – експерт

Крім того, кораблі є дуже економічними й водночас дозволяють розвивати швидкість до 29,5 вузлів (близько 55 км/год). Вони мають можливість встановлювати додаткове оснащення, що буде зроблено як у США, так і в Україні.

Зокрема, планується встановити українські артилерійські системи, а також обладнання американськими системами зв'язку та навігації. Крім того, планується зробити заміну та ремонт двигунів.

Планується, що український екіпаж кораблів не змінюватиметься й відповідатиме штатній структурі, що існувала на цих катерах у Береговій охороні США. Катери базуватимуться в Одесі.

Церемонія передачі двох американських катерів Island Україні

За планом, кораблі мають прибути до України у серпні-вересні наступного року. Для цього їх транспортуватимуть сухими доками через Атлантичний океан. Водночас, українські екіпажі мають пройти підготовку та сертифікацію управляння катерами. Навчання проходитимуть у США.

Катери передаються на безоплатній основі. Українська сторона оплачуватиме витрати щодо підготовки кораблів, навчання екіпажів, транспортування в Україну та по гарантійних зобов'язаннях.

Фото: Яросляв Довгопол

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-