Деокупація Донбасу: Аваков розповів про “механізм маленьких кроків”

Деокупація Донбасу: Аваков розповів про “механізм маленьких кроків”

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що для деокупації Донбасу потрібен механізм "маленьких кроків".

Так очільник МВС сказав журналістам у Харкові, де взяв участь в урочистостях у Харківському національному університеті внутрішніх справ з нагоди 95-ї річниці створення служби дільничних інспекторів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми пропонуємо механізм "маленьких кроків", коли Україна першочергово демонструє якість життя та повагу до людини на вже звільнених територіях. Це механізм контрпропаганди, який також повинен працювати, це боротьба за розум тих людей, яким "промиває" мізки російська пропаганда. Такий механізм можливий лише за консенсусу міжнародних партнерів, Росії та бажання самої України. Агресор Росія повинна прийняти ці правила та забезпечити вихід з Донбасу", - зазначив Аваков.

За його словами, необхідно буде прийняти закони про амністію та колаборантів.

Читайте також: На окупованому Донбасі потрібна міжнародна перехідна адміністрація — Черниш

"Ми повинні прийняти цілий ряд законів, з яких ключові - закон про амністію та закон про колаборантів. Ці законі повинні прийматися пакетом", - сказав Аваков.

За його словами, відповідальність повинні понести ті люди, які чинили тяжкі злочини. "Маю на увазі тих, хто стріляв, вбивав військових та мирних мешканців, брав участь у незаконних підрозділах, користувався перехідною ситуацією воєнного часу, знущався з місцевого населення, грабував, хто "віджимав" майно. Всіх їх чеках покарання. Разом з тим, лікарів чи вчителів, які просто змушені були виживати на окупованих територіях, наше суспільство підтримає у плані амністії. Очікую, що мою позицію підтримають не депутати, а люди, суспільство", - додав Аваков.

За його словами, ситуація на Донбасі непроста: "Ми знаємо, що 1,5 млн мешканців виїхали з Донбасу. За оцінкою соціологів, до 60% мешканців бажають повернення Донбасу в Україну, 20% бажають, але побоюються перехідного періоду, ще 20% - за Росію".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-