Прокуратура розслідує екоцид на “ядерній шахті” в районі окупованої Донеччини

Прокуратура розслідує екоцид на “ядерній шахті” в районі окупованої Донеччини

Укрінформ
Прокуратура Донецької області порушила провадження за фактом припинення відкачування води з єнакіївської шахти "Юнком" представниками "ДНР".

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

"Прокуратура Донецької області внесла відомості до ЄРДР за ознаками злочину, передбаченого ст. 441 (екоцид) КК України. Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюватиметься ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях під процесуальним керівництвом прокуратури", - написала вона.

Читайте також: Прокуратура Донеччини розслідує екоцид окупантів на Донбасі

За її словами, у квітні представники «ДНР» анонсували припинення відкачування води з єнакіївської шахти «Юнком», яка розташована на тимчасово окупованій території в селищі Бунге. Такі дії можуть спричинити екологічну катастрофу, яка полягатиме у радіоактивному, хімічному забрудненні грунтових та поверхневих вод місцевості і, як наслідок, забрудненні екосистеми Азовського моря, наголосила Сарган.

Нагадаємо, шахта «Юнком» відзначалася великою загазованістю, там тільки за період із 1959 по 1979 роки було зафіксовано 235 викидів газу, 28 з яких закінчилися смертю шахтарів. У вересні 1979 року з метою зниження вірогідності раптових викидів метану на шахті було здійснено підземний ядерний вибух, після чого її закрито та ізольовано.

На місці вибуху утворилася скляна капсула діаметром приблизно 30 м, заповнена радіоактивною водою, яка, згідно із висновками експертизи, потребує відносної сухості. Потрапляння радіоактивної рідини з капсули у водні ресурси місцевості через грунтові води може спричинити екологічну катастрофу, яка полягатиме у радіоактивному хімічному забрудненні, в тому числі і екосистеми Азовського моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-