Ветерани АТО погрожують акціями,  якщо Манько очолить

Ветерани АТО погрожують акціями, якщо Манько очолить "їхню" Держслужбу

Укрінформ
Учасники АТО з різних військових формувань та підрозділів вчергове заявили свій протест проти призначення Валентина Манько головою Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, пригрозивши проведенням “акцій прямої дії”.

На цьому наголошувалося під час брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Як нам стало відомо, Манько, який претендує на посаду голови Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, пройшов спеціальну перевірку, передбачену перед призначенням. Тепер залишається єдиний етап - це розгляд на Кабміні, який має відбутися вже у цю середу... В рамках правового поля ми будемо протидіяти його призначенню. Але в разі призначення - будемо проводити також акції прямої дії, адже саме існування Державної служби у справах ветеранів з таким керівником є недоцільним”, - заявив учасник АТО Віталій Кузьменко, додавши, що таку позицію займають усі його знайомі побратими.

За його словами, конкурс проходив непублічно, в ньому змогли взяти участь лише 5 кандидатів, також не було спостерігачів від ветеранів АТО. “Щодо кандидатури самого Манька, то ми виступаємо проти тому, що у нього абсолютно відоме кримінальне минуле, з купою встановлених фактів кримінальних правопорушень за останні 20 років, починаючи від фінансових махінацій і закінчуючи звичайним розбоєм, яким він займався у період війни. Тобто, поки ми захищали Україну, ця людина просто в Дніпропетровській та Донецькій областях просто мародерствувала. Чому були закриті кримінальні справи, за якими йому світило більше 20 років ув’язнення”, - заявив Кузьменко.

За його словами, голова Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО має представляти інтереси учасників російсько-української війни і, відповідно, мати авторитет у цьому середовищі.

Учасник АТО Віталій Баранов, який був одним з кандидатів на посаду голови Держслужби, підкреслив, що конкурс проводився на непрозорих умовах, а “конкурсна комісія діяла не в інтересах держави, а в інтересах окремих людей”. Він також наголосив, що якщо влада все таки прийме рішення про призначення Манька, то ветерани російсько-української війни “залишають за собою право діяти на свій розсуд, інколи у правових рамках, інколи поза ними”, і реакція може бути “дуже жорстка”. 

Ще один учасник АТО Георгій Турчак також наголосив на недопущенні призначення Манька на посаду голови Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО. За його словами, потрібно провести новий прозорий конкурс з чесною комісією. “Мене бісить, що нам, ветеранам, радять захищати наші права якусь людину. І радять це політики. Ми вже не стадо, війна вже стільки йде. Я не вважаю, якщо депутат сказав, то вони буде, як це було раніше”, - заявив Турчак, говорячи про депутата від БПП Олександра Третьякова.

Він підкреслив, що владі потрібно рахуватися з думкою ветеранів: “Дуже сподіваюся, що Президент не допустить, щоб на вулицях були незадоволені ветерани”.

“Враховуйте, будь ласка, специфіку. Ми люди дуже специфічні. Ми не якесь стадо. Це не голова якось колгоспу обирається. А це обирається голова Держслужби у справах ветеранів. Це дуже специфічна посада. Тому і реагувати на це призначення ми будемо специфічно”, - заявив ще один учасник АТО Ігор Марі.

Ветеран АТО Владислав Грищенко вказав на те, що усі його побратими, з ким він спілкувався, виступають проти призначення Манька. “Я скажу так: якщо поставлять Манька - то ми не Надя Савченко і не Рубан. У 2013-2014 роках ще могли указувати, зараз ми вже не стадо. Ніхто нам вказувати не буде”, - заявив він.

Учасник АТО Микита Макеєв також наголосив на необхідності проведення нового прозорого конкурсу на посаду голови Держслужби у справах ветеранів війни. За його словами, і ця посада, і посада очільника майбутнього Міністерства у справах ветеранів “не повинні бути політизованими”.

“Кожен ветеран хоче, щоб його інтереси представляла достойна людина, з незаплямованою репутацією. З цим же кандидатом виникли не просто питання, а таке відчуття, що спеціально підібрали такого, до якого виникло найбільше питань”, - заявив учасник АТО Павло Тука.

Він підкреслив, що необхідно провести новий конкурс, учасники якого мають пройти “ветеранський фільтр”.

“Ми не просимо, ми вимагаємо. Це наше звернення до влади: не кидайте сірники у бочку з бензином. Там вже і так достатньо накидано”, - підсумував виступи колишній заступник командира 90-го батальйону 81-ї аеромобільної бригади Андрій Бойко.

Як повідомляв Укрінформ, конкурсна комісія з питань вищого корпусу державної служби 15 січня обрала голову громадської організації "Єдиний союз патріотів України" Валентина Манька на посаду голови Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.

Читайте також: У Херсоні відкрили реабілітаційний центр для воїнів АТО

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на засіданні уряду 17 січня висловив заперечення проти цієї кандидатури.

Свою позицію він аргументував тим, що згідно з інформацією на сайті МВС, Манько тривалий час перебував у розшуку.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та міністр соціальної політики України Андрій Рева запевнили, що перш ніж ця кандидатура буде вноситися на розгляд уряду, вона має обов’язково пройти спецперевірку, а якщо не пройде, тоді відбудеться оголошення нового конкурсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-