Близько 60-80% переселенців не бажають повертатися додому - МінТОТ

Близько 60-80% переселенців не бажають повертатися додому - МінТОТ

Укрінформ
За деякими соціологічними підрахунками, близько 60-80% внутрішньо переміщених осіб в Україні не бажають повертатися до місць постійного проживання, які вони залишиии внаслідок конфлікту на Донбасі.

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак під час круглого столу на тему “Повернення додому. Сценарії соціально-економічної реінтеграції Донбасу”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За нашими даними (ми не проводимо соціологію, але час від часу просимо провести), від 60 до 80% внутрішньо переміщених осіб не збираються повертатися до місць постійного проживання. Тобто, люди вже самі для себе вирішили, що вони залишаються на території регіону, де вони облаштувалися, діти пішли в школу, знайшли роботу, і ще раз кудись переїхати не всі горять бажанням”, - сказав він.

За словами Гримчака, найбільшим завданням для влади зараз є те, “щоб ця приставка - "внутрішньо переміщені особи" - зникала, бо ми звільнили територію, і люди, які вирішили залишитися, мають просто стати членами громад там, де вони проживають”.

Заступник очільника МінТОТ вказав на те, що в рамках вирішення питання житла для ВПО було прийнято рішення про надання таким особам державної підтримки в розмірі 50% вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або пільгового іпотечного житлового кредиту.

Також Гримчак вказав на необхідність вирішення питання участі переселенців у виборах, хоча й вказав на те, що воно “лише порушило ширшу проблему”. “Право вибору, право бути виборцем. І це навіть більше - це право бути повноправним членом громади. Але цього права не лише ВПО позбавлені. У Києві, наприклад, є величезна кількість людей, так званих трудових мігрантів, які живуть роками і не можуть зареєструватися за місцем проживання. Тут живуть, сплачують податки, дітей в школи відправляють, але вони не беруть участь у голосуванні, тому що в нас є норма, згідно з якою право голосувати громадяни мають лише за місцем реєстрації”, - сказав  урядовець, додавши, що наразі є кілька варіантів вирішення цієї проблеми.

Читайте також: Переселенці повертаються в ОРДЛО через "квартирне питання"

Заступник міністра також переконаний, що слід говорити про те, що від російської агресії постраждали всі громадяни Донеччини та Луганщини, не лише переселенці на контрольованій урядом території. “У нас є такі взаємовиключні позиції: з одного боку, ми ведемо війну з РФ, а з іншого - у нас є сепаратисти, яких треба покарати. Це зовсім різні, навіть юридично, речі. На сьогодні в нас є російська агресія, і є люди, які постраждали від тієї агресії  - як ті люди, які виїхали на контрольовану територію, так і ті люди, які  залишилися на неконтрольованій території, і навіть ті люди, які виїхали до РФ, вони все одно є постраждалими від російської військової агресії”.

Гримчак також назвав “дурницею” твердження про те, що якщо українська влада зробить краще життя на контрольованій території, то неконтрольовані райони Луганської та Донецької областей самі повернуться. “Ми сьогодні займаємося Донецькою та Луганською областю, неконтрольованою територією, не тому, щоб комусь довести, що бути в Україні - це краще. Ми просто займаємось цією землею, тому що це наша земля”, - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-