Віктор Муженко, начальник Генштабу - Головнокомандувач ЗСУ
Перелік летальної зброї зі США погоджено - чекаємо політичного рішення
23.10.2017 12:11

Забіг поранених українських воїнів у 42-му Марафоні Морської піхоти США у Вашингтоні не оминув уваги вищого військового керівництва України. Вболівати за наших хлопців на дистанцію прийшов особисто начальник Генштабу - головнокомандувач ЗС України генерал армії Віктор Муженко, який прилетів до США на запрошення свого американського колеги генерала Джозефа Данфорда.  В ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу український головнокомандувач розповів про те, як американська сторона оцінює ЗСУ, на який рівень виходить двостороння військова взаємодія, а також  - що насправді означає участь українських воїнів у легендарному для американців Марафоні Морської піхоти.

РОЗШИРЕННЯ СПІВПРАЦІ ВІЙСЬКОВИХ УКРАЇНИ І США

- Ви прибули з візитом до Вашингтона. Крім підтримки наших поранених воїнів на марафоні ви маєте ще велику програму. З ким плануєте зустрітися в США і які питання обговорити?

- Наша делегація прибула сюди на запрошення Пентагону для участі в засіданні начальників генеральних штабів - головнокомандуючих збройних сил різних країн, яке буде присвячено боротьбі з тероризмом. Крім того, нашою програмою передбачено ознайомлення з центрами Національної гвардії штату Каліфорнія, а також проведення ряду двосторонніх зустрічей, починаючи з Ради національної безпеки США, завершуючи військовим керівництвом Пентагону.

- Очевидно, йтиметься про співпрацю між Україною і США? На чому конкретно плануєте зосередитися на зустрічах з американською стороною?

- Насамперед, на розширенні формату нашої співпраці. Це, в тому числі, питання відповідних тренувальних місій, тобто збільшення кількості військовослужбовців (задіяних у цих місіях - ред.), а також обговорення можливостей розширення нашої взаємодії. Тут ідеться не тільки про індивідуальну підготовку та підготовку підрозділів і військових частин, але також про підготовку штабів. Це новий етап у нашій співпраці, який підвищить рівень злагодженості наших військових організмів на рівні бригад та можливо навіть більше.

- Де проходитиме ця підготовка - в Україні, в Сполучених Штатах чи в інших країнах?

- Вона передбачається в Україні, крім того зараз розглядається можливість збільшення квоти для навчання українських військовослужбовців у вищих навчальних закладах (за кордоном - ред.), у тому числі у Сполучених Штатах Америки.

- Якщо враховувати нинішній рівень діалогу з Пентагоном і адміністрацією США, як ви оцінюєте перспективи надання Україні летальної зброї?

- Така перспектива є, всі переліки (по летальній зброї - ред.) погоджені, обговорені всі процедурні питання, очікуємо тільки політичного рішення (у Білому домі - ред.).

- Ви підтримуєте постійний діалог з американським військовим керівництвом. Як Сполучені Штати зараз оцінюють боєздатність українського війська?

- Виходячи з аналізу, відгуків і відповідних робочих нарад, які ми проводимо спільно, у США достатньо високо оцінюють рівень підготовки Збройних Сил України. Американська сторона також висловлює позитивну оцінку процесам, що відбулися у нас в період з 2014 по 2017 роки, зокрема, щодо посилення оперативних можливостей ЗСУ. Ну і зараз стоїть питання щодо можливого розширення співпраці в питаннях саме стратегічного реформування. Йдеться про запровадження змін у таких структурах, як Генеральний штаб, видах Збройних Сил, а також у самому Міністерстві оборони України - з метою покращення комунікацій та набуття відповідних можливостей не тільки на оперативному, але вже й на стратегічному рівні.

- Ви сказали про взаємодію з Національною гвардією штату Каліфорнія. Що це за співпраця, і що вона передбачає?

- Ми будемо зустрічатися тут (у столиці США - ред.) із керівництвом Національної гвардії Сполучених Штатів, потім у нас запланований візит до Каліфорнії. Там ми вже будемо безпосередньо ознайомлюватися з відповідними військовими структурами і військовими об'єктами. Мова йде про бази Нацгвардії штату Каліфорнія. Наші відносини з ними розвиваються вже не один рік, і я думаю, що цей візит матиме позитивний результат у розвиток тих моментів, про які я щойно сказав - підготовки штабів і органів управління оперативного рівня.

- Що передбачається в кінцевому результаті? В Україні створюватимуться нові структури чи напрями у військовій сфері?

- Про створення нових структур не йдеться, ми говоримо про реформування Збройних сил та співпрацю з Національною гвардією саме щодо нарощування можливостей Збройних сил України.

СТВОРЕННЯ СТРУКТУР ІЗ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПОРАНЕНИХ В АТО

- Давайте повернемося до марафону. На вашу думку, що означає для України участь наших поранених воїнів у легендарному Марафоні Морської піхоти США?

- Це, насамперед, позитивний фактор мотивації і позитивний приклад для всіх наших ветеранів. Крім того, сьогодні постає дуже нагальне питання для України - це реабілітація поранених в АТО. Дух і незламна воля, які вони (українська команда в США - ред.) сьогодні продемонстрували, саме й є тим позитивним прикладом для решти ветеранів, а також для керівництва, щоб зробити організаційні висновки щодо створення відповідних структур та установ, які би займалися дійсно реабілітацією ветеранів.

- Ви згадали про реабілітацію. Як Україна переймає досвід США в цьому питанні?

- Ми розглядаємо не тільки досвід Сполучених Штатів. Буквально, місяць тому в Канаді відбулися "Ігри нескорених". Саме у цей момент пройшла конференція начальників генеральних штабів з питання психологічної реабілітації військовослужбовців. Тому для нас корисним є досвід не тільки США, але й інших країн, у тому числі, Великої Британії, Німеччини, наших балтійських партнерів, Грузії. Тобто, є позитивний досвід, ми його набираємось і вже запустили певні процеси щодо реабілітації військовослужбовців. На жаль, не так масово, як хотілося б, але процес зрушив з місця.

- Чи виділяється достатньо грошей на ці програми?

- Виділяються певні фонди, і на сьогодні ми можемо говорити про відкриття реабілітаційного центру - Фізкультурно-оздоровчого комплексу, включеного до складу Головного військового клінічного госпіталю. Він був переданий за ініціативи Президента України з господарчого управління Національного банку до сфери управління Міністерства оборони. Зараз обговорюється можливість повноцінного розгортання подібної бази в Прикарпатті, а також на півдні, в районі Одеси.

Ярослав Довгопол, Арлінгтон, штат Вірджинія, США.

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-