Росія не відправить миротворців на Донбас без згоди України - Більдт

Росія не відправить миротворців на Донбас без згоди України - Більдт

Укрінформ
Російських "блакитних касок" в складі миротворчої місії ООН у разі введення її на Донбас не буде без згоди України.

Про це заявив колишній прем'єр-міністр Швеції Карл Більдт, повідомляє канал "112 Україна".

За словами Більдта, російські миротворці рідко входять до складу місій ООН у зонах конфлікту, однак їх відправка на Донбас без згоди України повністю виключена.

"Ви знаєте, що Росія не входить в миротворчі організації, вони були в Боснії, так. Я зустрічав там російську місію, але вони дуже рідко є частиною таких операцій. Це (відправлення миротворців на Донбас - ред.) потребуватиме згоди України, навіть якщо це рішення буде прийнято з Радою безпеки ООН, все одно уряд України має його затвердити", - заявив він.

Читайте також: Кучма: Путінський формат миротворців - знущання з України і з усього світу

Нагадаємо, що спочатку президент Росії Володимир Путін заявляв, що миротворці ООН повинні перебувати на лінії розмежування і ні на яких інших територіях. Представник України на переговорах у Мінську, перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко в свою чергу заявила, що про миротворців лише вздовж лінії розмежування не може бути мови.

Пізніше президент РФ у розмові з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель сказав про готовність доповнити пропоновані в російському проекті резолюції Ради Безпеки функції місії ООН, а саме, що "забезпечення охорони спостерігачів ОБСЄ місією ООН може здійснюватися не тільки на лінії зіткнення, але і в інших місцях, де СММ ОБСЄ проводить свої інспекційні поїздки".

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко зазначав, що миротворча місія ООН в разі введення на Донбас повинна розташовуватися на російсько-українському кордоні, а участь у ній представників Росії неможливе.

Представник України на переговорах у Мінську Леонід Кучма заявив, що пропозиції Росії щодо введення миротворців ООН на Донбас - знущання над Україною і світом. За його словами, введення на Донбас миротворців потрібно здійснити лише після здобуття Україною під контроль усього кордону з Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-