СММ ОБСЄ на Донбасі стикається із системними перешкодами - Хуг

СММ ОБСЄ на Донбасі стикається із системними перешкодами - Хуг

Укрінформ
Персонал спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі стикається із системними спробами перешкодити їм у виконанні їх обов'язків, що здебільшого відбувається на територіях, які не контролюються українською владою.

Про це у п'ятницю під час брифінгу розповів Александр Хуг, перший заступник керівника СММ ОБСЄ.

«Свобода пересування не є теоретичним правом. Відмова в такому праві має конкретну мету: приховати певні дії та осліпити Спеціальну моніторингову місію. З початку цього року ті, хто відповідає за контроль над територіями поза контролем уряду України, обмежували  свободу пересування наших спостерігачів у шість разів частіше, ніж державні війська», - повідомив представник ОБСЄ.

Він висловив особливе занепокоєння тим, що почастішали випадки прямого нападу на спостерігачів ОБСЄ. Так, минулої середи в селищі Водяне, що контролюється урядом України, за два кілометри від лінії зіткнення спостерігачі ОБСЄ потрапили під мінометний вогонь.

«Ми не маємо ілюзій, що Донбас - безпечне місце. Тому наше відвідання Водяного було скоординовано з представниками Спільного центру контролю та координації, які мали забезпечити безпечний доступ для спостерігачів місії. Ті, хто відкрив вогонь з мінометів по селищу, знали, що там перебувають спостерігачі, їхні снаряди розірвалися на відстані десь 100 метрів від наших людей. Безпека наших спостерігачів, безумовно, є моїм першим пріоритетом, і я не дозволю, щоб хтось із них постраждав», - наголосив Хуг.

Він зауважив, що наведений інцидент є лише одним з компонентів ширшої картини. 

«Обмеження свободи пересування за межами території, контрольованої урядом України, створення радіоперешкод, вогонь по наших безпілотниках та обстріл місії, - все це вказує в одному напрямку і говорить про те, що відбуваються узгоджені дії, спрямовані на перешкоджання СММ ОБСЄ у виконанні її роботи», - сказав заступник керівника Місії. 

Він зауважив, що такі події можуть свідчити про нерозуміння певними відповідальними  особами характеру діяльності СММ ОБСЄ, яка може сприяти завершенню конфлікту та припиненню страждань мирного населення на Донбасі.

«Ще не пізно. Я звертаюся до них, щоб вони припинили обмежувати свободу пересування спостерігачів ОБСЄ, припинили залякувати наших спостерігачів та заважати їм виконувати свою роботу, припинили знищувати наше обладнання та погрожувати на нашу адресу. Ці події мають бути розслідувані, а винні мають бути притягнуті до відповідальності», - наголосив Хуг.

Наприкінці брифінгу він, як завжди, уточнив чисельність персоналу СММ. Станом на сьогодні в СММ ОБСЄ працює 707 спостерігачів, з них 596 - на сході України. За словами Хуга, в штаті СММ працювали також 306 українських колег та 87 колег з інших країн. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-