Австралія хоче змусити інтернет-компанії співпрацювати із спецслужбами

Австралія хоче змусити інтернет-компанії співпрацювати із спецслужбами

Укрінформ
Збільшення використання терористичними групами соціальних мереж спонукає австралійський уряд ввести зміни у законодавство про доступ до особистих даних.

Як повідомляє Australian Associated Press, йдеться про те, щоб зобов'язати виробників популярних програм-месенджері Apple, Facebook і Google співпрацювати зі спецслужбами, .

«Я стурбований, що чинне законодавство не забезпечує достатнього рівня співпраці з боку корпорацій», - заявив генеральний прокурор Австралії Джордж Брандіс.

За його словами, хвилюючись за репутацію, компанії дедалі частіше йдуть на співрацю із спецслужбами, які ведуть боротьбу з тероризмом, однак цього мало.

Наразі невідомо, як саме згадані урядові ініціативи будуть реалізовані на практиці. Одним із варіантів є розширення доступу до інформації відправника повідомлення або його одержувача, з боку спецслужб на основі ордеру.

За словами генпрокурора, якщо в середині 2013 року приблизно 3% перехоплюваного спецслужбами інтернет-трафіку виявлялося зашифрованим, то нині зашифровано вже більше 40%, а надалі ця цифра може зрости до 100%.

«Це загрожує істотно ослабити наші можливості у сфері збору розвідувальної інформації, або навіть взагалі позбавити нас цих можливостей», - заявив політик.

Важається, що новий закон повинен бути «достатньо сильним» для того, щоб в разі необхідності не рекомендувати, а вимагати від телекомунікаційних компаній співпрацювати з правоохоронними органами і спецслужбами в розшифровці інтернет-трафіку.

Водночас сенатор Брандіс уточнив, що влада не змушуватиме компанії впроваджувати в свою продукцію технологію «бекдор», яка дозволяє отримати несанкціонований доступ до даних або віддаленого управління операційною системою.

Генпрокурор Австралії також вважає за доцільне обговорити це питання з іншими країнами-учасницями групи «П'ять очей», щоб виробити єдину позицію щодо юридично обов'язкової співпраці з боку виробників обладнання та соціальних мереж.

Крім того, сенатор Брандіс вважає, що у згаданому питані важливе місце має бути відведене громадському обговоренню.

«В епоху Facebook, коли люди викладають дедалі більше своїх особистих даних у мережу, ставлення молоді до недоторканності приватного життя дещо інше, ніж було покоління або два тому», - сказав сенатор.

Представники опозиційної Лейбористської партії Австралії підтримали ініціативу уряду, тоді як Партія Зелених назвала її порушенням прав приватності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-