У Трампа хочуть повернути РФ дипустанови, що потрапили під санкції Обами

У Трампа хочуть повернути РФ дипустанови, що потрапили під санкції Обами

Укрінформ
Білий дім розглядає можливість повернення РФ будівель, які в грудні під прикриттям дипломатичних установ використовувалися в розвідувальних цілях та потрапили під санкції президента Обами.

Про це повідомляє із посиланням на конфіденційні джерела впливове американське видання The Washington Post.

"Адміністрація Трампа схиляється до того, щоб повернути Росії дві дипломатичних споруди, розташовані неподалік від Нью-Йорка та на східному узбережжі штату Меріленд, з яких були виселені офіційні представники (російські дипломати – ред.) наприкінці грудня в якості покарання за втручання Москви у президентські вибори 2016 року в США",- наголошується в публікації.

При цьому нагадується, що 29 грудня президент Барак Обама заявив, що ці споруди "використовувалися російським персоналом для розвідувальних цілей" та дав росіянам 24 години, щоб звільнити їх. Крім того, Обама вислав зі Сполучених Штатів 35 оперативників російської розвідки.

"На початку минулого місяця в адміністрації Трампа сказали росіянам, що розглянуть питання про повернення власності назад, якщо Москва зніме свою заборону (введену в 2014 році у відповідь на санкції США, пов'язані з Україною) щодо будівництва нового консульства США на конкретно визначеній земельній ділянці в Санкт-Петербурзі", - зазначає видання.

"Через два дні позиція США змінилася. Держсекретар Рекс Тіллерсон сказав міністру Лаврову і послу Кисляку на зустрічі в Вашингтоні, що Сполучені Штати не пов'язуватимуть ці питання", - повідомили джерела, обізнані з ситуацією.

Поки що, за офіційною інформацією Держдепартаменту США, "США і Росія не досягли жодних домовленостей" щодо цього питання. Тим часом зазначається, що перш ніж прийняти остаточне рішення про повернення росіянам будівель, адміністрація розглядає можливі обмеження щодо діяльності в них російських представників. Це може включати в себе, в тому числі, скасування дипломатичного імунітету для власності, тобто ці об'єкти розглядатимуться як будь-які інші будівлі на території Сполучених Штатів, до яких можуть потрапити правоохоронні структури США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-