Парламент Македонії затвердив уряд на чолі з соціалістом Заєвим

Парламент Македонії затвердив уряд на чолі з соціалістом Заєвим

Укрінформ
Піврічна політична криза в Македонії завершилася - парламент затвердив лівоцентристський коаліційний уряд на чолі з колишнім опозиційним лідером Зораном Заєвим.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"62 законодавці проголосували пізно ввечері 31 травня за те, щоб затвердити новий Кабінет міністрів із 26 осіб, запропонований лідером соціал-демократів Заєвим. П’ятеро депутатів утрималися під час голосування, ще 5 взагалі були відсутні в сесійній залі", - йдеться у повідомленні.

Відразу після голосування Заєв склав присягу як прем’єр-міністр. Він пообіцяв, що його уряд активізує економічні реформи і прискорить шлях вступу країни в ЄС і НАТО.

Заєв сформував союз свого «Соціал-демократичного союзу Македонії» із ще двома невеликими етнічними албанськими партіями, щоб контролювати 62 зі 120 місць у парламенті після того, як його партія посіла друге місце на грудневих виборах.

Партія «ВМРО-ДПМНЕ», яка здобула найбільше мандатів на виборах, сформувати уряд не змогла, бо була невдоволена призначенням спікером парламенту етнічного албанця, планами надання особливого статусу албанській мові, а також роботою в дев’яти кабінетах.

Близько третини населення Македонії є етнічними албанцями, а міжетнічна напруженість призвела до того, що колишня югославська республіка опинилася на межі громадянської війни в 2001 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-